Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny biogasmack invigd

/
  • Länets första biogasmack. Gävleborg har kallats ”stopplän” och ”vit fläck” på biogaskartan i några år. Men nu ska det bli ändring på det när länets första biogasmack invigdes på Sörby Urfjäll på fredagsförmiddagen.

(Ny version 2/10) Gävles första biogasmack invigdes på fredagen. Kommunalrådet Per Johansson (S) klippte stolt bandet och fick äran att tanka en av Stadsbussarnas fem biogasbussar. Ytterligare ett sextiotal personbilar och några taxibilar som drivs på biogas finns redan i staden.

Annons

Gävleborg har kallats ”stopplän” och ”vit fläck” på biogaskartan i några år. Men nu ska det bli ändring på det när länets första biogasmack invigdes på Sörby Urfjäll på fredagsförmiddagen.

– Äntligen. Jag tror att det här är starskottet för hela regionen att komma igång ordentligt, sade Per Johansson sedan han klippt bandet.

Gävle Energi och det privata bolaget Swedish Biogas International har startat det gemensamma bolaget SBI Ekogas AB som ska driva tankstället. För tillfället "importeras” gasen, en blandning av naturgas och biogas, till Gävle från andra delar av landet men om ett år är det tänkt att även produktion av biogas ska vara igång vid Duvbackens reningsverk. Längre fram hoppas man även på gasproduktion i Forsbacka med hushållens kompoståtervinning som råmaterial.

Biogasbussar kan användas
Stadsbussarnas vd Jürgen Lorentz konstaterade att de fem stadsbussar som drivs av biogas äntligen kan tas i bruk. De har stått och väntat någon månad.

– Vi ser fram emot att börja använda dem. De ser ut som de andra bussarna med skillnaden att det ser ut som de har en takbox på taket. Det är biogastanken, sade han.

Lätt att tanka
På sikt ska ytterligare tio gasbussar köpas in och tas i drift.

Själva tankstället är öppet för alla och ser ut ungefär som en vanlig mack med skillnaden att man tankar gas i stället för vätska. Måttenheten normalkubikmeter motsvarar ungefär en liter bensin, men innehåller 10 procent mer energi. En normalkubikmeter gas kostade vid invigningen 12,50.

– Det var lättare att tanka än vad jag trodde. Det är ungefär samma handgrepp som att tanka en vanlig bil, sade Per Johansson sedan han fyllt upp biogasbussen.

Mer läsning

Annons