Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Ericssonchef tror på oförändrad personal

/
  • NY PLATSCHEF. ”Jag är väldigt resultatorienterad, uthållig och försöker involvera andra och skapa meningsfullhet i allt vi gör”, säger Göran Broman, ny platschef på Ericsson i Gävle.

Också på Ericssons fabrik i Gävle märks lågkonjunkturen.
– I sommar har orderläget varit något lägre än vi varit vana vid, säger Göran Broman, den nye platschefen som tillträdde 1 juli.

Annons

Därför har enheten hyrt in något hundratal färre från bemanningsföretagen än vad man gjorde förra sommaren.

I dag har Gävleenheten cirka 850 fast anställda och 200 inhyrda. Vid samma tid i fjol var de Ericssonanställda ungefär lika många medan drygt 300 personer hyrdes in.

– Vi måste fortsätta förbättra ledtider och kvalitet, sänka kostnader och anpassa oss till nya produkter, säger Göran Broman om utmaningarna framöver.

För egen del utlovar han inga andra förändringar än att personalen får vänja sig vid ett nytt ansikte i toppen, även om många redan känner honom. Han har ju jobbat i Gävle i nio år och stått nära den tidigare platschefen Pontus Andersson.

– Jag är väldigt resultatorienterad, uthållig och försöker involvera andra och skapa meningsfullhet i allt vi gör. Om vi behöver spara så förklarar jag varför. Vi måste bli billigare för varje år.

Trots sparkraven tror han att antalet fast anställda inte minskar under det närmaste året.

– Vi kan också reglera med antalet inhyrda, säger han samtidigt som han betonar vikten av att behålla modellen med personal som hyrs in från flera bemanningsföretag.

En av Gävlefabrikens huvuduppgifter i Ericssons värld är att leverera basstationer för mobiltelefoni till kunder i Europa, Mellanöstern, Afrika och Nordamerika.

En allt större del av leveranserna från Gävle är basstationer med så kallad 3G-teknik som gör att mobilerna kan skicka mer och snabbare data. Fördelningen mellan den nya och den äldre gsm-tekniken är nu ungefär fifty-fifty, säger Göran Broman.

– Inom några år har alla våra laptops mobila modem och vi kan överföra alla data via mobila system, säger han och berättar att Gävleenheten nyligen levererade de första basstationerna med den allra senaste tekniken, så kallad LTE.

När Göran Broman blev platschef gick en kvinna in i hans ställe. Därmed är fyra av tio i ledningsgruppen kvinnor.

– Vi jobbar för att få fler kvinnliga chefer och att det ska vara lättare att vara förälder. Vi försöker bland annat lägga mötestider så att det ska passa hämtning och lämning på dagis.

Kravet på att alla i produktionen ska kunna jobba tvåskift ställer dock till problem för ensamstående föräldrar.

På den frågan blir Göran Broman svarslös och lämnar över till informationsansvariga Monika Lindgren som sitter i jämställdhetsgruppen:

– Där finns säkert mer att göra, säger hon.

Mer läsning

Annons