Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fotobok om byggen i Gävle

/

Kommunen har tagit fram en fotobok om de senaste tio årens byggen i Gävle. Men vissa hus platsar inte, till exempel den nya hälsocentralen i Sätra.

Annons

Känslan av att Gävle är en föränderlig stad som ständigt utvecklas. Det är vad kommunens bygg- och miljöavdelning vill förmedla med sin nya fotobok "Gävle stad 2000-2010". Den 80-sidiga boken är full av texter om och bilder på de stora byggprojekt som har genomförts de senaste tio åren. Med i boken finns större nybyggnadsprojekt som Gävle Strand, Läkerol Arena, högskolans bibliotek och bostadsområdena Lindbacka och Engeltofta backe, men även renoveringar av äldre hus, exempelvis på Öster och i Sörby. Ansiktslyfta allmänna platser som Centralplan och Stortorget finns också med.

– Jag är mäkta imponerad av hur mycket grejer det har hänt under de här åren. En bok om 1990-2000 hade blivit väldigt mycket tunnare, säger kommunens bygg- och miljöchef Elisabet Jonsson.

Men alla byggen är förstås inte med, grillkiosken i Sätra som fick kommunens nybyggarpris för några år sedan ansågs till exempel för litet. Även Sätras nya hälsocentral ratades.

– Någon form av kvalitetskrav har vi haft, säger Elisabet Jonsson.

Att utbyggda köpcentran i Hemlingby och Valbo trots det finns med förklarar hon med projektens storlek och allmänintresset.

Tanken är nu att boken ska fungera som inspiration inför framtida byggen i Gävle. Framöver vill man gärna ha lite fler hus som "sticker ut".

– Nu är det schvung i Gävle så vi har möjligheter att ställa lite krav på dem som kommer hit och bygger, säger bygg- och miljönämndens ordförande Jörgen Edsvik (S) som gärna ser fler så kallade passivhus och mer förtätning på stadens obebyggda tomter framöver.

Fotoboken om Gävle Stad har hittills tryckts upp i 1 000 exemplar som snart är slut. Man överväger nu att trycka upp fler och sälja dem på turistbyrån.

Mer läsning

Annons