Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny hemsida för dig med missbrukande förälder

/
  • VÅGAR PRATA. Karin Hurtig och Rebecca Lindgren har erfarenhet av att ha en missbrukande förälder. I går var de på Vasaskolan i Gävle och visade filmen Isblomma för elever och personal. Samtidigt gjordes reklam för hemsidan www.drugsmart.com där ungdomar kan söka information och stöd om en förälder dricker för mycket.
  • på gävlebesök. Nicklas Kartengren och Jesper Eriksson från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, presenterar hemsidan drugsmart.com.

Har du någon förälder som dricker för mycket eller använder droger? På hemsidan drugsmart.com kan du ta del av berättelser från andra unga, och få hjälp att hantera din situation.

I går fick skolungdomar och personal i Gävle möta några som visste vad de pratade om.

Annons

Karin Hurtig och Rebecca Lindgren vet hur det är att ha en pappa som missbrukar.

– Många barn till beroende har svårt att säga nej, för man har alltid satt den beroende personens känslor framför sina egna, säger Karin Hurtig.

– Att lita på personer kan vara svårt, för oss tar det längre tid att bygga upp relationer och tillit, säger Rebecca Lindgren.

Hemsidan drugsmart.com är ute på turné. De som driver hemsidan kom till Vasaskolan i Gävle i går, tillsammans med Karin och Rebecca som visade filmen Isblomma och delade med sig av sina erfarenheter. Bakom Isblomma finns en professionell filmskapare, men också Karin, Rebecca och några andra ungdomar vars egna upplevelser fått styra innehållet.

Det finns stödgrupper

– I varje klass vi möter finns det någon som är drabbad. Det här är ingenting som man pratar om. Om det då kommer två stycken och pratar om det som om det är det enklaste i världen, det väcker kanske någon som sitter och håller på det som sin hemlighet, säger Karin Hurtig.

De har själva gått i stödgrupp i Göteborg där de bor. En liknande stödverksamhet i Gävle heter Grinden.

CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning vill att deras hemsida www.drugsmart.com ska vara ett tidigt alternativ, och ibland en inkörsport till att våga söka hjälp hos sådana stödgrupper. Sidan har varje månad besök av 20 000 ungdomar som söker information om droger och missbruk.

Chat på hemsidan

Nu har den även fått en helt ny avdelning som handlar om missbruk i familjen, med fakta, ungdomars egna berättelser med mera. Snart kan man chatta med andra ungdomar, med experter och kända personer. I vår startar hemsidan egna stödgrupper, där ungdomar kan få hjälp och stöd anonymt, som gruppterapi fast utan att träffas.

– I Sverige räknar man med att det finns 400 000 barn och ungdomar i familjer med alkohol- eller narkotikaproblem. Vi tror att internet är en bra arena för att nå dem. När vi frågade eleverna här kände halva gruppen till drugsmart, så det är ett välkänt forum, säger Nicklas Kartengren, projektsamordnare på CAN.

Mer läsning

Annons