Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny organisation ska ge effektivare Gävlepolis

Med en förändrad organisation ska Gävleborgspolisen bli effektivare och mer flexibel.
– Vi måste förbättra ledningen och styrningen om vi ska kunna visa bättre resultat, säger Pär Langer, Gävleborgspolisens operative chef, som lett förändringsarbetet.

Annons

På fredagen kom besked om vilka som får sju av de högsta chefsjobben i den nya organisationen som träder i kraft från nyår.

Utlysta tjänster

I nästa steg tillsätts chefstjänster längre ned i organisation. Ett 30-tal tjänster är utlysta och många får söka om sina egna jobb.

Pär Langer räknar med att förändringarna medverkar till att polisen blir effektivare på att både lagföra, utreda och förhindra brott.

Flexiblare

– Med större enheter blir det enklare att ställa om. Vi får en flexiblare organisation och det skapar möjligheter till mer varierande arbetsuppgifter, säger han.

De nuvarande närpolisområdena görs om till tre polisområden – ett för hela Gästrikland, ett för södra och ett för norra Hälsingland.

Samråd mellan parterna

Pär Langer konstaterar att förändringarna under drygt ett års tid har mejslats fram i samråd mellan personal, chefer och fack.

– Alla är rörande överens om att det här är bra för verksamheten, säger han och betonar att den nya organisationen blir en omställning för cheferna men inte påverkar de enskilda medarbetarnas placeringsorter.

Den nuvarande organisationen kom till när den tidigare polismästaren Lars-Göran Carlsson började för drygt fem år sedan.

Annons