Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teknik ska ge hjälp mot potthålen

/
  • UNIKT. Tekniken i form av en smartphone-app är vapnet i kampen för att göra Gävles gator fria från potthål. Lars Forslöf ligger bakom innovationen.
  • FRAMTID. Petter Winther är Gävle kommuns GIS-utvecklare. Han är nöjd med att kommunen nu får chansen att göra något konkret tack vare satsningarna på GIS (geografiska informationssystem) som gjorts i Gävle.

Potthålen är årets säkraste vårtecken.

I år är Gävle kommun bättre förberett än på länge – tack vare en ny app till mobilen.

– Nu kommer vi att veta snabbare vilka gator som behöver åtgärdas, säger Petter Winther, GIS-utvecklare vid Gävle kommun.

Annons

Under mars och april ökar klagomålen på Gävles gator och vägar markant. Med tjällossningen kommer potthålen – som är ett rött skynke för stadens bilister.

Men det är inte alltid säkert att det är de invånare som gapar högst som har sämst väg. För att få en mer rättvis bild är Gävle nu testkommun för en ny teknik som kallas Roadroid.

Det är en app för smartphones som känner av vibrationer. Placerad i en bil kan den snabbt sända signaler om vilka gator och vägar som inte håller måttet.

– I dag bygger vår kunskap om vilka vägar som är dåliga på att vår personal upptäcker det och att folk hör av sig. På det här sättet får vi en snabbare och mer rättvis bild var gatorna inte är bra, förklarar Petter Winther.

Inledningsvis finns endast smartphones i tre fordon tillhörande markbyggarnas personal. Testet inleddes i januari och ska pågå i ett halvår.

Fungerar det bra är tanken att det ska bli permanent – och då utrustas fler fordon för bättre resultat.

– Kanske kan vi utrusta stadens taxibilar med utrustningen, funderar Petter Winther.

Appen finns endast för android-telefoner – och är än så länge inte tillgänglig för allmänheten.

Lars Forslöf som driver Ljusdalsföretaget Roadroid ligger bakom appen. Till att börja med är det tänkt som en tjänst för kommuner, företag och myndigheter som Trafikverket.

Men även allmänheten kan ta del av resultaten som kommer in till kommunen – på hemsidan www.qtex.se.

Att just Gävle är testkommun är tack vare satsningarna på GIS (geografiska informationssystem) som görs via företagsklustret Future Position X i staden.

– Gävle är först i världen med det här. Det är häftigt, säger Lars Forslöf

HUR BRA ÄR DIN VÄG? På hemsidan www.qtex.se kan alla följa resultaten av Roadroid. Svarta vägar är sämst, följt av röda och gula. Gröna vägar är felfria sträckor.

Mer läsning

Annons