Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya anklagelser mot landstinget om "prisdumpning"

Landstingets anbud i tävlingen om den kommunala personalhälsovården i bland annat Ockelbo kritiseras nu också av Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Det är "förlustanbud" som påverkar lanstingets ekonomi och innebär att resurser tas från sjukvården, hävdar Svenskt Näringslivs regionchef Carl Ström i ett öppet brev till Dalarnas landstingsråd.

Annons

I förra veckan berättade Arbetarbladet om anbuden från Gävle-Dala företagshälsa som drivs gemensamt av landstingen i Dalarna.

Svenskt Näringslivs regionchef i Gävleborg, Lars Beckman, anklagade landstinget för prisdumpning.

Priset var mycket lägre än den produktionskostnad som angavs i landstingets senaste årsredovisning. De fyra kommunerna, däribland Ockelbo, behöver inte betala ett öre för extra timmar utöver den garanterade timmen per anställd och år.

Nu kräver också Carl Ström, intresseorganisationen Svenskt Näringslivs företrädare i Dalarna, att landstingsråden ser till att "den förlustbringande verksamheten" upphör.

Inga-Britt Kronnäs (S), styrelseordförande i Gävle-Dala företagshälsa, har granskat siffrorna och tillbakavisar anklagelserna om prisdumpning.

– Vi får täckning för alla våra kostnader, säger hon.

Hon hävdar, precis som förvaltningschefen Bo Wallbäcks, att kunderna inte kommer att utnyttja extratimmarna.

– Om det behövs så är vi beredda att ta risken. Vi har marginaler, säger hon.

Hon tycker att det är upp till Inköp Gävleborg att värdera anbuden och konstaterar att Gävle-Dala företagshälsa har kört med öppna kort.

Arbetarbladet sökte också Alf Johansson, landstingsråd i Dalarna, för en kommentar.

Mer läsning

Annons