Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya betalningssätt på bensinmackarna

/
  • För att motverka bensinstölder kräver Ove Eriksson, stationschef, Preem på Näringen att okända kunder kommer in i butiken och visar upp sig innan de tankar.
  • Nicklas Abramsson och Oskar Wimark förstår inte varför kunden måste gå in i macken och presentera sig för personalen innan de ska tanka.
  • Krångligt. Förr gällde här på macken i Strömsbro förskottsbetalning men det fungerade inte så bra vid Gävle Bro. ”Det blev alldeles för krångligt. Vi upplevde dessutom att kunderna blev förbannade och därför åkte iväg utan att betala”.

Varje dag tankar 250 personer i Sverige sina bilar utan att betala. Därför måste kunderna på Preem, Strömsbrovägen, gå in och presentera sig för personalen innan de tankar.
– Många tjuvar åker nog någon annanstans, säger Ove Eriksson, stationschef.

Annons

Han har haft macken på Näringen i 27 år. Trots att bensinpriset nått rekordhöjder kan Ove Eriksson inte se någon ökning av antalet bensinstölder.

– Vi har ett svinn på ungefär 4 000 till 5 000 kronor per år. Det är ingen ökning, men förtjänsten på drivmedel har sjunkit och därför är det viktigt för oss att stoppa stölderna.

Kan begära kontanter

 

På grund av detta måste kunderna sedan ett par år tillbaka gå in i butiken innan bensinpumparna sätts på. I alla fall dem som personalen inte känner igen.

– Vi har många stamkunder och de behöver inte gå in utan då sätter vi på pumparna direkt. Men annars måste kunderna gå in och presentera sig.

Anar personalen ugglor i mossen begär de antingen kontant förskottsbetalning eller att köparen lämnar kvar sitt betalkort. Då kan pumparna ställas på det belopp som ska betalas.

– Med åren får man en känsla av vilka som är ärliga och vilka som tänker stjäla bensinen. Oftast kommer tjuvarna vid 16-tiden när det är som flest kunder och rörigt i butiken.

Trots att hans mack är kameraövervakad kan de som sticker med en obetald fulltankad bil inte alltid spåras. Och det beror inte endast på dåliga kamerabilder.

– Ofta är bilen eller registreringsskyltarna stulna. Skyltarna kan ha suttit på en släpvagn eller snöskoter.

Thomas Gyllenskepp är stationschef på Preem vid Gävle Bro och han berättar att de flesta ”tjuvarna” är kunder som helt enkelt glömmer att betala. De fastnar ofta på kamerorna och kan också spåras genom betalkortet för att avkrävas på betalning.

– Väl inne i butiken kan de köpa fler saker och glömmer då tankningen.

Inte uppskattat

 

Förut praktiserade hans mack också förskottsbetalning. Men nu har han tagit ned skyltarna som upplyser om detta.

– Det blev alldeles för krångligt. Vi upplevde dessutom att kunderna blev förbannade och därför åkte iväg utan att betala.

Och det är inte heller alla kunder på Strömsbrovägen som uppskattar att de måste gå in i butiken och begära att personalen sätter på pumparna.

– Det är jobbigt och är man stressad tar det längre tid. De har ju ändå kameraövervakning, säger Oskar Wimark, 16, som tankar sin moped.

Mer läsning

Annons