Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lokaler ska göra frivården säkrare – både för personal och klienter

/
  • Liselotte Fagerström är enhetschef för frivården i Gävle. På väggen hänger de larm som personalen har på sig. Det ska alltid vara minst fyra personer i tjänst.
  • Frida Svensson-Jonsson och Liselotte Fagerström är nöjda med frivårdens nya lokaler. På nedre plan är det bara kontor och arbetsplatser för de anställda.
  • Frivårdsinspektören Frida Svensson-Jonsson arbetar också mycket med KBT-baserade program som ska hjälpa klienterna vid utslussning.
  • Det nya provrummet är utrustat med en envägsspegel. Från andra hållet ser det ut som vilken badrumsspegel som helst.
  • I det nya högriskrummet är borden fastskruvade i golvet.

Frivårdens lokaler i Gävle har genomgått en totalrenovering. Syftet är att höja säkerheten både för personal och klienter, och bland annat har två så kallade högsäkerhetsrum skapats med fastskruvade möbler.

Annons

Frivården i Gävle håller till på västra delen av Ruddammsgatan, nästan vid Gavleån. I fjol byggdes lokalerna om för att skapa en säkrare arbetsmiljö.

– Frivården i Gävle är en av de enheter som har haft behov av en renovering för att få en säker arbetsmiljö, både för vår personal och våra klienter, säger Liselotte Fagerström, enhetschef för frivården i Gävle.

LÄS OCKSÅ: Idag blir Lars fri från fotbojan

Under ett år är det cirka 200-250 klienter som har regelbundna besök hos frivården i Gävle. Det är alltså personer som har dömts till skyddstillsyn, samhällstjänst eller övervakning med fotboja, eller som har blivit villkorligt frigivna. Utöver detta genomför frivården cirka 500 personutredningar på ett år, alltså utredningar om personer som misstänks för brott och som ska ställas inför domstol.

En av säkerhetsförbättringar som har skett är att det nu finns två stycken så kallade högrisksrum. I dessa finns det två in och utgångar, alla lösa saker är borttagna och bordet är fastskruvat i golvet. Detta är för att minimera riskerna för hot och våld mot personalen.

LÄS OCKSÅ: Kriminalvården sviker

– Det är framför allt hot, våldsituationer har vi inte haft så mycket, säger frivårdsinspektören Frida Svensson-Jonsson.

För att skydda klienterna ska de nya lokalerna göra det lättare att hålla dem åtskilda från varandra när det behövs. Det har även skapats ett toppmodernt provrum för de klienter som måste lämna urinprov. Detta är försett med en envägsspegel och en lucka där det går att ställa provet.

Bengt-Olov Carlsson, som är verksamhetschef för frivården i södra Norrland, menar att frivårdens lokaler behöver moderniseras runt om i hela Sverige.

– Gävle är ett uttryck för en utveckling som pågår i hela landet, säger han.

LÄS ÄVEN: Kriminalvården får allvarligt kritik

Mer läsning

Annons