Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler hotar svenska odlingar

/
  • Dyrare lök väntar. LRF tror att svensk odling av morötter och lök kommer att förlora i konkurrenskraft när Kemikalieinspektionen förbjuder bekämpningsmedel.

Två bekämpningsmedel förbjuds i Sverige från och med årsskiftet. LRF ser ett skräckscenario där produktionen flyttar utomlands och svensk lök och morötter försvinner. Men här är odlarna väl rustade.

Annons

Bekämpningsmedlen Stomp och Totril används vid odling av till exempel lök och morötter. Från och med årsskiftet tillåter inte

Kemikalieinspektionen att de används. Enligt LRF finns få alternativ till de förbjudna bekämpningsmedlen, så odlarna blir i stort sett hänvisade till att rensa för hand.

Ökad import blir följden

– Då blir det svårt att konkurrera med billiga grönsaker från länder där bekämpningsmedlen fortfarande får användas. Från att vara i stort sett självförsörjande för morötter kommer importen att öka, säger Pirjo Gustafsson, företagscoach på LRF:s kontor i Sandviken.

Eric Winding på Post-boda gård i Månkarbo odlar morötter utan Stomp eller Totril.

Många småskaliga

– Vi har aldrig behövt det. Därmed inte sagt att de inte behövs alls, söderut vet jag att odlarna har stora problem. Kanske har vi en annan ogräsflora här? säger han.

I våra trakter är många odlare småskaliga eller ekologiska, med odlingar som är något hektar stora.

– De klarar att jobba mycket för hand. Förbudet kommer snarare att drabba de storskaliga producenterna i andra delar av landet, säger Pirjo Gustafsson.

Men kan det inte vara bra att förbjuda vissa kemikalier?

– Det slår undan fötterna på näringen. Nya metoder och medel måste utvecklas, och Sverige är för litet för att driva på den utvecklingen. Först när stora odlingsländer som Tyskland, Italien och Holland förbjuder de här bekämpningsmedlen kommer utvecklingen igång, säger Pirjo Gustafsson.

LRF menar att resurserna som krävs för att arbeta mer manuellt kommer leda till att priset på svenska grödor stiger, på samma sätt som ekologiska grönsaker redan i dag är dyrare än konventionellt odlade.

– Till sist handlar det om hur mycket konsumenterna är villiga att betala för närodlade grönsaker, säger Pirjo Gustafsson.

Mer läsning

Annons