Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler innebär högre tryck på arbetsförmedlingen

Försäkringskassans nya regler kan innebära en ökad belastning på arbetsförmedlingen.
– Vi har fått siffror från försäkringskassan och gått igenom dem noga, säger Eva Holmberg, verksamhetssamordnare på arbetsförmedlingen i Gävle.

Annons

När sjukersättning och sjukpenning upphör är tanken att de utförsäkrade ska börja jobba igen. Men enligt en rapport från försäkringskassan har många långtidssjukskrivna en komplicerad situation och dålig anknytning till arbetsmarknaden. Bland de 1 100 Gävlebor med tillfällig sjukersättning som riskerar att bli utförsäkrade under de närmaste åren är sex av tio arbetslösa.

– Det här kommer sannolikt att skapa problem och arbetsförmedlingen kommer att få ett högre tryck, säger Kenneth Ifwer, samverkansansvarig på försäkringskassan i Gävle.

Den största vågen av utförsäkrade kommer 2010. Under en och samma dag, 2 januari, beräknas nära 20 000 svenskar bli utan ersättning från kassan.

Enligt Eva Holmberg finns en viss beredskap, men det är samtidigt svårt att förbereda sig, eftersom ingen med säkerhet vet hur arbetsmarknadsläget kommer att utveckla sig.

– Just nu ser vi att det går neråt, men det kan vända mycket under ett år. Man ska inte kasta in handduken, säger hon.

Samtidigt medger Eva Holmberg att människor som varit sjuka länge kan ha svårt att få jobb.

– Visst tar det tid att komma tillbaka, å andra sidan ligger det i vårt ordinarie arbete att kunna tackla det.

Resursmässigt går det enligt Eva Holmberg att med ganska kort varsel möblera om bland arbetsförmedlingens personalresurser för att hantera situationen.

Annons