Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler stramar upp torghandeln

/
  • Gillar det nya torget. Hussein Monir har sålt kläder till Gävleborna i nästan tio års tid. Han tycker att det nya torget blev fint, och att det är bra med ordningsregler för torghandlarna. ”Annars går det inte”, säger han.

Torghandlare som inte sköter sig får ingen förlängning på sina avtal med Gävle kommun.
– Vi vill se en högre kvalitet på torghandeln, säger Helena Werre, tillståndschef.

Annons

I och med ombyggnationen av Stortorget har Gävle kommun stramat upp föreskrifterna för torghandeln.

Skillnaden mot tidigare är att avtalen inte längre förlängs automatiskt. Nu är avtalen tidsbestämda, på mellan sex månader till tre år.

Får inte förlängt

Den som trots tillsägelser inte följer föreskrifterna får inte sitt avtal förlängt. Så har nu hänt för en av handlarna på torget. Han får inte längre någon fast torgplats.

Anledningen är bland annat att han trots tillsägelser inte har hållit de tidsregler som finns för i och urlastning av varor.

– Det kan tyckas som småsaker. Men om alla gjorde så här skulle det innebära en trafiksäkerhetsrisk för de som vistas på torget. Torget ska vara för gående, inte för fordon, säger Helena Werre.

Den aktuelle torghandlarens plats går nu i stället till någon av de handlare som står i kön för torgplatser. I skrivande stund handlar det om fem handlare.

”Bra med regler”

De torghandlare som Arbetarbladet pratar med på måndagen tycker att reglerna är till för att följas.

– Det är bra med regler. Annars går det inte, säger Hussein Monir, som sedan nästan tio år tillbaka säljer kläder på Stortorget.

Även torggrannen Ibrahim Moussa håller med.

– Regler är bra. Annars blir det crazy, säger Ibrahim, som säljer blommor och bär i sitt stånd.

Mer läsning

Annons