Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya reglerna är en tickande bomb

/

Förändringarna i sjukförsäkringen kan innebära kraftigt ökade kostnader för socialtjänsten i Gävle i form av socialbidrag.


Ytterligare minst 600 personer i kommunen riskerar att bli beroende av bidrag.


– Vi vet att det blir dyrt, säger Wolther Planck, chef för biståndsenheten.

Annons

Sammantaget beräknas 1 977 i Gävle som i dag är långtidssjukskrivna eller har tidsbegränsad sjukersättning, tidigare kallat sjukbidrag, att bli utförsäkrade under 2010.

Det är gruppen med tidsbegränsad sjukersättning som oroar Wolther Planck mest. I Gävle finns i dag 1 100 personer som riskerar att att hamna utanför sjukersättningen under de närmaste åren.

– 60 procent av dem saknar arbetsgivare, säger Wolther Planck.

Det kan i värsta fall innebära att fler än 600 kan behöva socialbidrag för att klara sig.

I dag är betalas försörjningsstöd ut till ungefär 750–800 Gävlehushåll varje månad. Budgeten ligger på 60 miljoner kronor. Hur stora kostnadsökningar de ändrade försäkringsreglerna kan innebära vill Wolther Planck helst inte spekulera i.

– Vi vet inte hur många som verkligen kommer att behöva det här, vilka som har förmögenhet eller lever tillsammans med någon som har en bra inkomst. Det är svårt att förbereda sig, säger han.

Wolther Planck nämner dock att merkostnaden kan röra sig upp mot 20 miljoner kronor om det vill sig illa.

– När vi lägger in en hotande lågkonjunktur i bilden blir det näst intill omöjligt för oss att få ihop ekonomin, säger han.

Det finns dessutom många osäkerhetsfaktorer att ta hänsyn till. Det handlar till exempel om hur många i den nya gruppen som kan få jobb eller a-kassa och hur många som söker och beviljas permanent sjukersättning.

Till skillnad från den tidsbegränsade sjukersättningen blir den permanenta kvar. Den motsvarar den tidigare förtidspensionen och ersättningen betalas ända fram till pensionen.

Men enligt Kenneth Ifwer, samverkansansvarig på Försäkringskassan i Gävle, kommer bedömningarna av vilka som beviljas permanent ersättning att bli hårdare.

– Då ska det verkligen handla om livslång nedsatt arbetsförmåga, säger han.

Den maximalt 18 månader långa förlängningen som går att få av tidsbegränsad sjukersättning (se fakta) kommer också att prövas hårt.

Annons