Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya scheman ska spara 10 miljoner

Hemtjänstpersonalen ska användas mer effektivt och i större utsträckning schemaläggas när behovet av hemtjänst är som störst. På så vis ska Gävle kommun lyckas spara 10 miljoner även på sin egen hemtjänst.

Annons

– Som arbetsgivare vill Gävle kommun om möjligt undvika uppsägningar. Men vi har ändå kravet på oss att minska våra personalkostnader. Då är det alltid personer som drabbas och i den här situationen är det i första hand de visstidsanställda, säger Anita Bjurström, personalschef för omvårdnad.

Genom att utnyttja sin fast anställda personal mer, tänker de sig att vikariebehovet kan minska. Några sätt som nämnden sade ja till på onsdagen:

– En större del av varje arbetad timme i hemtjänsten ska spenderas hemma hos kunden, bland annat genom effektivare planering och kortare resvägar.

– Det ska bli tydligare att den som önskar högre sysselsättningsgrad måste arbeta hos kund den utökade tiden, även på andra platser och med andra kunder än där man jobbar normalt.

I år ser omvårdnadsnämnden ut att göra av med mindre pengar än beräknat, och sluta med ett plus på 25 miljoner. Men de pengarna får de inte behålla, utan de kan behöva gå till att kompensera för andra nämnder som lyckas sämre. Sparbetinget på 50 miljoner inför 2010 kvarstår.

Annons