Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vägar behövs till nytt ridhus i Skogmur

/

Gävle Ponnyklubbs ridhus i Skogmur ska byggas i lantlig stil. Men innan det står färdigt föreslår kommunen att nya vägar ska byggas och busshållplatser flyttas.

Annons

I dag bedriver Gävle Ponnyklubb sin verksamhet på Valboåsen vid Valbo kyrka. Men där kan de inte vara kvar då det bland annat finns risk för ras mot Gavleån.

I stället ska en ny ridanläggning byggas och i vintras blev det klart att den ska stå i Skogmur, söder om Gävle Bro.

En detaljplan

Gävle kommun har nu utarbetat en detaljplan över hur ridanläggningen ska se ut och vad som krävs för att den ska bli möjlig.

I ett första skede kommer verksamheten byggas på cirka 5000 kvadratmeter och därefter finns det möjlighet att bygga ut med ytterligare 3 000 kvadrat. Anläggningen får däremot inte komma närmare än 200 meter från redan befintliga bostäder.

Brist på cykelvägar

Bristen av cykelvägar är ett problem som tas upp i detaljplanen. En trafiksäker cykelbana längs Skogmursvägen finns i kommunens cykelplan men det är oklart när den kan byggas. I stället ska en delvis befintlig gång- och cykelväg till Fridhem förlängas så att den ska nå fram till ridanläggningen.

Även busstrafiken i området kommer att påverkas. Kommunen föreslår att busshållsplatserna flyttas närmare den nya infartsvägen.

På det viset kan både stads- och landsbygdsbussarna ta del av den trafiksäkra passage som ska byggas vid vägen.

Konsekvensen av flytten blir dock att resenärerna får längre till hållplatsen än tidigare.

Sommaren 2013 ska Gävle Ponnyklubbs nya ridanläggning vara klar.

Detaljplanen är nu ute på samråd och i slutet av året ska den antas av politikerna.

Mer läsning

Annons