Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårslöften ger högtryck hos Friskis och Svettis

/
  • renässans. Enligt Friskis och Svettis verksamhetschef har jympa fått ett uppsving den senaste tiden. En som gärna tränar är Annica Hallquist.
  • tog i. Jennie Björk kämpade hårt under onsdagens medelpass på Friskis och Svettis i Gävle. Hon var en av knappt 60 personer som deltog i det nästan fullbokade passet.
  • brett utbud. Varje vecka erbjuds 72 olika typer av jympapass i föreningens lokaler i Gävle. Utöver det finns ett 20-tal spinningpass. Ann-Christine Karlsson leder ett medelpass.
  • inne med jympa. Jympapassen på Friskis och svettis drar fullt hus och föreningens medlemsantal ökar hela tiden.ont om herrar. De flesta deltagarna på de klassiska jympapassen av bas- eller medeltyp besöks av kvinnor. Men Jan Hallebro går mot strömmen

Svetten rinner, röda ansikten grimaserar och det pustas högljutt.


Nu tränar Gävleborna för fulla muggar.


– Vi har alltid större belastning i januari och efterfrågan på träning ökar hela tiden, säger Pialena Wihlborg, Friskis och Svettis verksamhetschef i Gävle.

Annons

Nyårslöften ska infrias, formen ska toppas inför sommaren och när snön faller utanför kan ett pass inomhus locka mer än träning utomhus. På Friskis och Svettis vittnar man om att det är den här tiden på året som trycket är som högst på träningspassen, och det händer att passen blir så fulla att folk får vända i dörren.

– Det är inget vi önskar att passen ska bli för fulla, men det måste bli så när det är så många som får välja fritt vad de vill gå på. Vi har inte obegränsade platser. Men förhoppningsvis kan vi alltid rekommendera ett annat pass i en lokal på bara sju–åtta minuters avstånd eller att man går till gymmet, säger Pialena Wihlborg som inte ser det höga trycket som ett problem.

– Det är jättekul att så många vill komma igång och träna som bara sjutton.

Det är framför allt de gamla hederliga jympapassen, där både styrka och kondition byggs upp under rörelser till musik, som är populära.

– Vi ser ett uppsving. Vanlig jympa finns inte på så många ställen längre men nu verkar den ha fått sin renässans, säger Pialena Wihlborg och tilläger att även passen för seniorer drar fullt hus.

Under Arbetarbladets besök på onsdagens lunchpass är endast ett par platser av de 60 som finns tomma. Passet innan har varit fullbokat. Och så här brukar det alltså se ut.

– Det är mest nu. Längre fram brukar det tunna ut. När det blir vår har man bättre möjligheter att röra sig ute, säger Maria Barbu som pustar ut samtidigt som hon lutar sig mot en pelare och stretchar vaderna.

Hon brukar gå på Friskis och Svettis jympapass två–tre gånger i veckan.

– Jag gör det för att må bättre, bli gladare och prestera bättre på jobbet. Man står ut med så mycket mer, säger hon med ett leende.

Annons