Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyföretagandet ökar i Sandviken – men i Gävle minskar det

Annons

Nyföretagandet minskar i Gävle men ökar i Sand- viken.

Så kan de senaste siffrorna från stiftelsen Jobs and Society tolkas.

– Allt fler från Sandviken söker rådgivning av oss, säger Lars Eldh, rådgivare på Gävle-Sandviken Nyföretagarcentrum, som sammanställt den lokala statistiken för årets första fyra månader.

Under 2007 ökade antalet nyregistrerade företag i Gävle med 17 procent medan antalet minskade med 15 procent i Sandviken. I hela riket var ökningen 14 procent.

I år verkar fler våga starta nytt i Sandviken medan Gävle backar. I Sandviken har antalet nyregistrerade företag ökat från 49 till 60.

I Gävle har antalet minskat från 179 till 166 samtidigt som fler av de som startar bildar aktiebolag vilket kräver mer kapital.

Lars Eldh har svårt att se negativa tecken bland de blivande eller befintliga nyföretagarna som söker sig till honom i Gävle.

– Vår rådgivning när det gäller antalet individer har ökat med 210 procent i Gävle, säger han.

Drygt hälften av de som söker råd är kvinnor och många satsar på hälsa eller vård och omsorg. Lars Eldh tror att många fler kommer att starta eget inom vården och äldre- och handikappomsorgen framöver, bland annat som följd av ändrad lagstiftning som underlättar för privata aktörer.

Mer läsning

Annons