Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt chockbesked för högskolan i Gävle

/

Högskolan i Gävle förlorar även en stor del av sin lärarutbildning.

Högskoleverket har på fredagen avslagit högskolans ansökan om det nya grundlärarprogrammet för fritidspedagoger och lärare upp till årskurs sex.

Annons

- Det är den största utmaningen för högskolan i modern tid. Tillsammans med beskedet om förskollärarprogrammet tidigare i veckan förlorar vi totalt 300 utbildningsplatser i lärarutbildningen, kommenterar rektor Maj-Britt Johansson i ett pressmeddelande.

Redan på torsdagens eftermiddag fick rektor ett förhandsbesked om att Högskolan skulle få avslag på sin ansökan om grundlärarprogrammet. Men hon ville då inte bekräfta det för Arbetarbladet.

Men nu har beskedet kommit från Högskoleverket. Högskolan får inte ta in några nya lärarstudenter med inriktning fritidspedagog, årskurs F-3 och årskurs 4-6. Planen var att ta in 180 studenter hösten 2011.

De som redan har börjat läsa till lärare på Högskolan i Gävle påverkas inte av beslutet. Ansökan avser det nya grundlärarprogrammet som införs 2011.

I Högskoleverkets besked är kritiken att genomförandet av utbildningen (kurslitteratur, kursplaner, dokumentation etc.) samt säkringen av examensmål inte är tillfredsställande.

- Kritiken är mycket allvarlig. Vi ska nu noggrant analysera Högskoleverkets beslut, jämföra våra examenstillståndsansökningar med andra lärosätens och se över våra rutiner för hur vi tar fram ansökningar av det här slaget, säger Ingrid Nordqvist, samordnare för högskolans lärarutbildning.

En annan åtgärd är att undersöka förutsättningarna för att erbjuda både förskollärar- och grundlärarutbildningarna i samarbete med ett annat lärosäte som har examenstillstånd.

- Det viktiga är att vi säkerställer att de som vill läsa de här lärarutbildningarna hos oss i fortsättningen ges en möjlighet. Sedan kommer vi givetvis att ansöka om eget examenstillstånd så fort det finns tillfälle, säger Maj-Britt Johansson.

Det nya grundlärarprogrammet består av tre inriktningar – fritidshem, förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 samt grundskolans årskurs 4-6. När detta program nu inte kan ges vid Högskolan i Gävle, innebär det att grundskolorna i Gävleborg får svårare att både rekrytera nya lärare och säkerställa att befintliga lärare är behöriga.

Högskolan fick i onsdags det tunga beskedet att de inte får ge förskollärarprogrammet, där de planerat ta in 120 studenter. Däremot fick de ja till yrkeslärarprogrammet, som är en distansutbildning på halvfart under tre terminer, där planen är 30 studenter.

Högskolan har även ansökt om att få ge ämneslärarprogrammet med olika inriktningar för högstadiet och gymnasiet. Besked om det kommer först i januari.

Mer läsning

Annons