Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt larm ska göra tidningsbuden tryggare

/

300 tidningsbud i Gävle ska nu utrustas med larm.

Det ska bli lättare att larma om en hot- och våldssituation uppstår.

– Tidningsbud i Gävle är inte mer utsatta än på andra ställen i landet, säger Joaquim Linder, regionchef för Svensk Morgondistribution i Gävle.

Annons

I april i år, trycker en blottare upp ett tidningsbud mot väggen, i augusti 2008 kliver ett gäng killar ur en bil och misshandlar ett tidningsbud. Dessa obehagliga erfarenheter har några av tidningsbuden i Gävle råkat ut för under sitt arbete.

Nu kräver arbetsmiljöverket att säkerheten höjs. Svensk Morgondistribution har fram till första november på sig att förbättra säkerheten, annars väntar böter på 200 000 kronor.

– Vi hinner vara klara med vårt nya larmsystem till den första november, säger Joaquim Linder.

Med det nya larmet ska buden själva kunna larma om en obehaglig situation uppstår. Larmen har testats noga och nu ska 300 tidningsbud få utbildning i hur de fungerar. Joaquim Linder berättar att nattidsarbete, i en utomhusmiljö ofta innebär en större risk att drabbas av allvarliga hot- och våldshändelser, i jämförelse med att arbeta under dagtid. Det är ett gammalt problem inom branschen.

– Vi har arbetat med detta ett helt år och har testat larmet. Det funkar jättebra, vi är väldigt nöjda, säger en hoppfull Joaquim Linder.

 

Mer läsning

Annons