Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt och fräscht på psyk – men för få vårdplatser

/
  • FLYTTAT HIT. Gun Olander och Carina Wiklund håller i bildterapibehandlingen som nu flyttat in på psyk, tidigare har man hållit till på Treklövern vid Södertull.
  • FINA FÄRGER. Sjuksköterskan Camilla Männikkö visar runt i de nyrustade och uppfräschade lokalerna som inretts i ljusa färger.
  • PÅ PLATS. På Gävle sjukhus ges ungefär 700 elbehandlingar, det som tidigare kallades elchocksbehandlingar, varje år. Efter ombyggnationen kan sövning och behandling göras direkt på psyk. Johan Karlsson visar hur man sätter givarna mot huvudet när elstimuleringen görs.

95 miljoner kronor har gett vuxenpsykiatrin fina nyrustade lokaler.

Men det har inte löst problemet med överbeläggningar.

– I morse hade vi 25 patienter på 20 platser, säger avdelningschefen Göran Rosén.

Annons

Upprustningen av psykiatrins lokaler har pågått i ett par år. Förra året kunde psykosavdelningen och den rättspsykiatriska enheten flytta in i ombyggda lokaler i barn- och ungdomspsykiatrins gamla hus. Nu har även vuxenpsykiatrins hus från 1967 rustats upp

Mörkt, murrigt och slitet har blivit modernt, ljust och fräscht.

I entréplanet finns den allmänpsykiatriska öppenvårdsmottagningen, en trappa upp vårdavdelningen. Här finns också en splitterny avdelning för elbehandling av patienter med svåra depressioner.

Tidigare var patienterna tvungna att gå iväg till den vanliga operationsavdelningen på sjukhuset, nu kan de få behandlingen på psyk. En klar förbättring.

– Då fick man sitta i samma väntrum och vakna upp på samma avdelning som patienter som skulle göra exempelvis en gastroskopi. Det kunde vara jobbigt för våra patienter att få frågan vad de behandlades för, säger skötaren Johan Karlsson.

Även gruppbehandlingar, bildterapi och en del andra verksamheter som tidigare funnits ute på stan har nu samlats på psyk. En fördel för personalen, men inte alltid den bästa lösningen för patienterna.

– Om man har mått riktigt dåligt och legat inne här förknippar man kanske inte det här huset med så positiva saker. Det kan finnas en tröskel att komma hit, säger sjuksköterskan Camilla Männikkö.

Trots ombyggnationen kvarstår också ett av de stora problemen – överbeläggningarna. Trycket på den allmänpsykiatriska vårdavdelningen är stort och de två extra platser man fått räcker inte långt.

På måndagsmorgonen låg 25 patienter inne på avdelningen som bara har 20 platser – räknar man in de som var hemma på permission så var hela 36 personer inskrivna på avdelningen

– Vårdmiljön har blivit trevligare men det är ansträngt och slitigt för vårdpersonalen, säger avdelningschefen Göran Rosén.

Mer läsning

Annons