Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt ringverk till vindkraften stärker Ovako

Ovako investerar närmare 70 miljoner kronor i ett nytt ringverk i Hofors. Syftet är att möta ökande efterfrågan på kullagerstål till stora vindkraftverk.
– Jättebra. Det stärker tron på framtiden, säger Timo Viiperi, ordförande i IF Metalls järnbruksklubb i Hofors.

Annons

Det nya ringverket byggs under 2012 och väntas vara i bruk i slutet av året.

Det gör att Ovako i Hofors kan tillverka större ringar, i dimensioner upp till 3,5 meter. Det blir företagets sjätte produktionslinje för tillverkning av ringar för kullager.

Inga nya jobb

Om investeringen ger mer jobb är oklart.

– Investeringen ger i sig inga nya jobb. Vi räknar med att kunna hantera den med den bemanning vi har, säger Rikard Qvarford, chef för affärsområdet Tube and Ring.

Men om efterfrågan ökar kan det i sin tur leda till att det behövs mer personal, konstaterar han.

Många av de nya vindkraftverken byggs till havs och är ofta större än de landbaserade kraftverken. Det nya ringverket gör att Ovako kan tillverka ringarna till lagren som ska sitta i de största kraftverken.

Nya ägare

I höstas fick Ovako nya ägare. Riskkapitalbolaget Triton tog över efter det tyska familjeföretaget Pampus.

Sedan dess har facken fått representation i bolagsstyrelsen och på så vis bättre insyn i företagets affärer.

Investeringen i det nya ringverket fanns med i planerna innan Triton kom in i bilden.

– De har inte stoppat förslagen på investeringar. Det är positivt, säger Timo Viiperi som är avvaktande positiv till de nya ägarna och hoppas att de medverkar till trygga och varaktiga jobb.

Förlängda anställningar

I höstas gick man i hög utsträckning över från fyr- till femskift och då visstidsanställdes cirka 70 personer. Deras anställningar förlängdes nyligen till sista augusti.

– Vi hoppas att de blir fast anställda. Signalerna pekar uppåt men ännu har det inte riktigt fått fäste och fart, säger fackordföranden.

– Utsikterna för att vi behöver den här bemanningen under hösten ser bra ut, säger Rikard Qvarford. Han konstaterar att Ovako under de senaste fem åren investerat cirka 700 miljoner kronor i Hofors.

Mer läsning

Annons