Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt teknikhus invigt

/
  • Toppmodern. Högskolans nya forskningshus på Kungsbäcksvägen invigdes på fredagen. I forskningshuset finns bland annat toppmoderna laboratorier, avancerade maskiner och en upplevelseutställning för skolbarn.
  • Sammanfogade. Landshövding Barbro Holmberg och högskolans rektor Majbritt Johansson fogade under invigningen samman två stora enheter aluminium som en symbol för det nya forskningshuset där forskning och näringsliv ska mötas.
  • Upplevelsehall. Stina Lindblad, Göran Nordström och Sofi Jonsevall jobbar i upplevelsehallen ”Air – ett luftrum”, en utställning om luft, vind och energi.
  • Maskinhall. Tommy Goude, universitetsadjunkt i maskinteknik, fanns på plats i forskningshusets maskinhall för att berätta om roboten som kan lägga pussel.

Här ska forskningen och näringslivet mötas.

I går invigdes det tekniktäta forskningshuset på Kungsbäck i Gävle som ska ge högskolan nya utvecklingsmöjligheter.

Annons

I det 3 800 kvadratmeter stora huset ryms fler olika delar av högskolans verksamhet. Där ska högskolans profilområden, byggd miljö och hälsofrämjande arbetsmiljö, bedriva utbildning och forskning. Där ska också samverkan mellan näringsliv och högskola utvecklas och där ska skolelever lockas att intressera sig för teknik och naturvetenskap.

Majbritt Johansson, rektor för Högskolan i Gävle var stolt.

– Nu står vi här och förverkligar våra visioner om forskning i närheten av våra studenter och högskolan. Jag vet inte om ni har tänkt på placeringen, men byggnaden ligger mellan högskolan och Teknikparken vilket kan ses som en symbol för samarbetstanken, sa hon i sitt invigningstal.

Avtal med Movexum

Majbritt Johansson berättade också att högskolan i veckan skrev ett avtal med Movexum som ska hjälpa högskolan att kommersialisera sina forskningsresultat.

Minuter därefter sammanfogade hon och landshövding Barbro Holmberg två metallenheter i aluminium, som inte ska gå att ta isär, som ännu ett bevis på vad huset ska innebära för regionen.

Ser förutsättningar

Bengt Eriksson, akademichef för teknik och miljö, ser bland annat förutsättningar till fler korta yrkeskurser och uppdragsutbildningar.

– Förhoppningsvis betyder det mer samarbete mellan akademi och näringsliv. Det kan bli lättare för studenter att få x-jobb och kan ge företag möjligheter som gör det lättare att utvecklas, säger han.

På översta våningen finns utställningen ”Air – ett luftrum” där skolelever ska få upptäcka hur luft, vind och energi fungerar. Teknikerjakten är ett samarbete mellan högskola, Gävle och Älvkarleby kommun. 1 600 skolelever är redan inbokade för besök under våren.

Laboratorier och maskinhall

Huset rymmer också moderna forskningslaboratorier och en stor maskinhall med åtskilliga avancerade maskiner. En av dem testade under fredagen hållbarheten i enmillimetersborrar med olika legeringar.

Det nya innovationshuset ersätter högskolans tidigare forskningslokaler på Brynäs i Gävle. Ylwa Karlström

Mer läsning

Annons