Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet kring vem som ska driva patienthotellet

Landstingspolitikerna är överens om ett det behövs ett nytt patienthotell vid Gävle sjukhus.

Men oeniga om hur det ska fungera.

Som en del av sjukhusets vård – eller som vilket hotell som helst.

Annons

Landstingsfullmäktige sade igår ja till att gå vidare med planerna på ett nytt patienthotell i Gävle med omkring 70 platser. Det ska ersätta det gamla hotellet som revs i somras.

Och att det behövs ett hotell är samtliga partierna i landstinget rörande överens om.

Det är nödvändigt för att exempelvis långväga patienter som får strålbehandling ska ha någonstans att bo. Hotellet kan också vara lämpligt för personer som behöver viss omvårdnad före eller efter en operation men inte behöver ligga på en vanlig vårdavdelning. Dessutom ska anhöriga till patienter som vårdas på sjukhuset kunna bo där.

Men där slutar enigheten.

Olika åsikter

Majoritetspartierna i landstinget – S, C och MP – vill att hotellet ska vara ihopbyggt med sjukhuset, att det ska bemannas med sjuksköterska och att det ska drivas av landstinget.

– Vi anser att patienthotellet är en del av vården, säger landstingsrådet Björn Brink (C).

Men de borgerliga oppositionspartierna och Sjukvårdspartiet vill istället att det ska fungera som vilket hotell som helst. Det ska vara öppet för patienter och anhöriga men också vanliga hotellgäster. Och det ska drivas av en hotellföretagare.

”Kan inte driva hotell”

– Landstinget varken kan eller ska driva hotell. Det ska vi överlåta åt dem som är bra på det, sade Patrik Stenvard (M).

För att markera att det är ett hotell vill man också att det ska ligga lite fristående, på baksidan av sjukhuset och ha en egen entré.

Men det var majoritetens förslag som gick igenom och det innebär att det senast till mars nästa år ska ha tagits fram ett detaljerat förslag på hur hotellet ska se ut och vad det kommer att kosta. Det fick även stöd av Vänsterpartiet.

Mer läsning

Annons