Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om nytt kulturkontor

Politikerna i kommunstyrelsen beviljade i går 3 miljoner kronor till den nya kultursatsningen "Interkultur". Men hela oppositionen var emot projektet.

Annons

Kommunens kultur- och fritidskontor har fått en idé om hur alla idéer och förslag som kom in under Gävles satsning på att bli europeisk kulturhuvudstad ska tas till vara. Det nya kontoret "Interkultur" är tänkt att ha två anställda och ska jobba mycket med internationella kulturutbyten och söka projektpengar från EU. Satsningen beviljades i går 3 miljoner kronor ur kommunstyrelsens medel för särskilda utvecklingsinsatser, men politikerna var oeniga när beslut skulle fattas.

– Vi har redan ett internationellt kontor och behöver inte två tjänster till. Man får gärna bygga vidare på de idéer som kom in, men i så fall med befintlig budget, säger oppositionsråd Roland Ericsson (C).

Han tycker dessutom att Kultur och Fritid i sin ansökan inte har utvecklat ordentligt vad det är Interklutur ska jobba med och fick de andra partierna i oppositionen med sig i sin reservation.

Det var värt att prova kulturhuvudstad, men Gävleborna tyckte inte om det. Nu får vi utveckla Gävle på något annat sätt, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M).

Kommunalråd Carina Blank (S) påpekar dock att kommunens internationella kontor jobbar med andra frågor än kultur och tycker att det finns behov för ett Interkultur-kontor.

– När vi jobbade med ansökan till kulturhuvudstad fick vi ett stort gensvar från till exempel äldrevården. Vi vill spinna vidare på det utvecklingsspåret, säger hon.

Mer läsning

Annons