Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofarlig leksak eller miljöbov?

/
  • ”Ställ krav”. Gävleforskaren Ernst Hollander använder sig av en docka producerad i Kina för att förklara de kemiska riskerna i de globala produktionsflödena.Foto: Håkan Selén

Han använder en docka tillverkad i Kina för att förklara stora globala problem.

– Man kan köpa en billig docka i Sverige därför att barn står och plockar bomull i Uzbekistan, säger Ernst Hollander som i veckan presenterade sin rapport ”dockan, globen och bumerangen” på Högskolan i Gävle.

Annons

Tillsammans med fem kolleger från Lunds universitet, Högskolan i Malmö och Chalmers ingår Gävleforskaren Ernst Hollander sedan 2006 i ett nationellt forskningsprojekt. Det handlar om hur information kan minska människors och miljöns exponering för farliga kemikalier.

– Man ska kunna få reda på när man köper dockan vad den innehåller och i Sverige ska vi ställa krav på de länder vi köper från, även indirekt, som Kina och Uzbekistan, säger Ernst Hollander, som forskar i innovation för hållbarhet.

Kemikalieanvändningen i vardagsprodukter är omfattande. Ernst Hollander väljer exemplet med dockan från Kina för att det är tydligt. Enligt honom är Kina den största leksakstillverkaren i världen. Dockan kläder är sannolikt tillverkade av bomull från Uzbekistan, där aggressiv kemikalieanvändning och barnarbete förekommer, menar han. Dessutom kantas tillverkningen av själva dockan av en rad kemikalier, där arbetarna i Kina har liten möjlighet att påverka sin arbetsmiljö.

– De som ska skydda både den yttre miljön och arbetsmiljön har väldigt svårt att säga ifrån, för det som prioriteras är den ekonomiska tillväxten och därför fungerar det inte med lagar i länder med svaga eller till och med korrumperade myndigheter, säger han.

Men även om vi i Sverige slipper de dåliga arbetsförhållanden när produktionen läggs i andra delar av världen angår det även oss svenskar, menar han.

– Det kan vara tredje rangens underleverantör som har en sko som har ett pigment som man inte bör slicka på, säger Ernst Hollander.

Mer läsning

Annons