Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohly manade till röstning

/
  • Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly talade till förstagångsväljarna på Polhemsskolan i går.
  • OHLY PRATADE MED ELEVERNA. Förstagångsväljaren Pontus Valdemarsson skakade hand med Lars Ohly.

Partiledaren Lars Ohly (V), Var på Polhemsskolan i går och uppmanade eleverna att rösta i EU-valet på söndag.
– Det viktigaste är att ni röstar. Tycker ni att moderaterna är bäst så rösta på dem, jag kan till och med sträcka mig så långt som att det är okej att rösta på centern men allra helst vill jag förstås att ni röstar på oss.

Annons

Vänsterpartiet är starkt kritiskt till EU och menar att organisationen är odemokratisk. Partiet anser att marknadens intressen nästan alltid går före sociala och miljömässiga behov. De är också kritiska till EU:s flyktingpolitik och militära ambitioner. De förespråkar ett utträde ur EU men ändå vill Lars Ohly att väljarna ska rösta på vänsterpartiet i EU-valet. I går var partiledaren på Polhemsskolan och Borgarskolan för att fånga upp förstagångsväljarna.

– Även vi som är kritiska eller motståndare till EU ska vara företrädda. I EU- parlamentet behövs kritiska och granskande ledamöter.

Många elever hade samlats i Polhemsskolans aula för att lyssna.

– EU är ett hot mot jämställdheten och kvinnans självständighet, hävdade Lars Ohly.

Han syftade bland annat på att flera länder inom EU ifrågasätter aborträtten, förespråkar hårdare skilsmässoregler och inte har en lika utvecklad föräldraledighet som Sverige.

– I många länder inom EU förväntas kvinnorna ta hand om barn och äldre. I Sverige har vi genom skatter byggt upp förskolor, hemtjänst och äldreboenden så att även kvinnorna kan arbeta och tjäna egna pengar.

Vidare berättade han att vänsterpartiet vill att EU-parlamentarikernas löner sänks.

– De har själva fått vara med och besluta om att deras löner ska höjas med 46 procent. Med en lön på över 80 000 kronor i månaden så kan EU-parlamentarikerna tillsammans med alla andra förmåner kvittera ut minst 145 000 kronor i månaden skattefritt. Man ska inte bli miljonär på att ha ett politiskt uppdrag inom EU.

– Därför att de som blir valda ska representera oss i EU-parlamentet. Om man låter bli att rösta kan man inte vara med och påverka.

– Klimatfrågan. Och det vi vill först och främst vill påverka inom EU är energiomvandlingen. Vi vill ersätta kärnkraft, kol och olja med förnyelsebar energi som vindkraftverk och solenergi.

Det blev en hel dag för partiledaren Lars Ohly i går. Efter skolbesöken åkte han vidare till ett arbetsplatsbesök på Ovaco Steel i Hofors och torgmöte i Sandviken. På kvällen var han med vid festen i Boulognerskogen i Gävle, uppbackad av bandet Florence Valentin.

 

Mer läsning

Annons