Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okänt miljögift kan ligga bakom havsörnsdöd utanför Gävle

Havsörnar blir en allt vanligare syn i Sverige, men inte i Gävleborg. Havsörnsforskaren Björn Helander vid Naturhistoriska riksmuseet misstänker att ett miljögift ligger bakom döden hos ungarna.

Annons

Miljögifterna DDT och PCB blev nästan havsörnens undergång i Sverige.

När forskare insåg att miljögifterna slog ut rovfågelns reproduktionsförmåga försvann DDT som bekämpningsmedel och användandet av PCB reglerades.

Oklart vilket gift

 

Sedan 1990-talet ökar antalet havsörnar stadigt förutom i norra Uppland och i Gävleborg. Sämst är situationen runt Gävlebukten. Men forskarna har kommit fram till att det inte rör sig om DDT och PCB.

– Vi tror att det beror på ett annat miljögift, men vi har inte lyckats bestämma vilket gift det rör sig om, säger havsörnsforskaren Björn Helander vid Naturhistoriska riksmuseet.

I landet är antalet ungar per kull i genomsnitt 1,8. Men i södra Bottenhavet är situationen särskilt bekymmersam. Här hittar forskarna fyra gånger fler döda ägg än i övriga landet.

– Havsörnar får i regel mellan en och tre ungar per kull. Kullarna i norra Uppland och i Gävleborgs län är betydligt lägre. Här ligger genomsnittet på en unge per kull, säger han.

En svag tillväxt av havsörnar tyder på att det förekommer ett allvarligt miljöhot och därför måste signalerna tas på allvar, anser Björn Helander.

I de områden där havsörnsungar dör finns höga halter av dioxin, men Björn Helander och hans kolleger har inte kunnat bestämma om dioxin är boven i dramat.

– Nu gäller det att undersöka äggen, men det är en komplicerad analys och tar lång tid, säger Björn Helander.

Analyssvaren dröjer därför och presenteras först under 2009.

Mer läsning

Annons