Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okej fota luciatåg i Gävle - men inte i Linköping

I Linköping får föräldrar inte längre fotografera sina barn under luciatåget på förskolan. Det är konsekvensen av ett beslut i kommunen.

Men i Gävle kan föräldrar – i de allra flesta fall – lugnt plåta vidare.

Annons

Att bilder idag sprids snabbt på internet via bloggar och socialmedier är bakgrunden till beslutet som togs i Linköping i somras. Syftet är att förhindra att förskolebarn med skyddad identitet hamnar på bilder som sprids vidare.

Därför får bara personalen ta bilder av barnen i verksamheten, medan föräldrarna är hänvisade till att bara fotografera sina egna barn under "ordnade" former, efter personalens anvisningar.

Enligt Östgöra Correspondenten inrättar en del förskolor en fotohörna.

I Gävle får föräldrarna fylla i en blankett och godkänna att barnet är med på bild till exempel i kommunens presentationer, förskolans hemsida och i media.

Enligt Susanne Tedenby, kommunikationsansvarig på barn och ungdom i Gävle kommun, är det upp till förskolan att hantera situationen där man har barn med skyddad identitet eller föräldrar som inte har godkänt bildpublicering på ett respektfullt sätt. Vanligtvis uppmanar man då föräldrar att fotografera sina barn efter framträdandet.

– Vad jag förstår är det inte många förskolor där vi har den problematiken, säger hon.

Mer läsning

Annons