Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola sköter arbetet från köksbordet

/
  • Ola Ström, 27, jobbar ofta hemifrån. Hunden Aska verkar nöjd med att husse ofta är hemma.

I dag är det ”Jobba hemma-dagen”. Runt om i Sverige kommer folk att jobba hemifrån. Gävlekillen Ola Ström, trainee på Microsoft, gör det en gång i veckan, ibland mer.

Annons

IT-företag går gärna i bräschen när det gäller jobb hemifrån. Sedan tre år tillbaka har IT-jätten Microsoft arrangerat ”Jobba hemifrån-dagen” just 26 mars och många företag runt om i landet har hakat på.

Ola Ström, 27, från Gävle, är anställd av Microsoft på ett trainee-program för att bli IT-konsult. För Ola är det här med att jobba hemifrån mer en vana.

– Minst en gång i veckan brukar det bli. Det är i princip samma sak som att jobba på kontoret i Stockholm minus störningsmomenten. Det enda som blir ett störningsmoment här hemma ibland är hunden, berättar han.

– Jag jobbar oftast i köket, det är nära till kaffet där, skrattar Ola.

Under onsdagen ska Ola tillsammans med tre andra Microsoft-anställda som bor i Gävle jobba från Grand Elite Hotel. Syftet är att visa på att det inte finns några hinder, det går att utföra sitt arbete så gott som överallt. Vem som helst är välkommen dit för att ställa frågor och diskutera jobb hemifrån.

– Vi kommer inte prata IT-lösningar utan mer mjuka värden. Det här med att man kopplar upp sig mer och mer underlättar jättemycket för många.

– För mig är det flexibiliteten som är det bästa. Du kan ta många mikropauser under en dag och lägga upp arbetet som du själv vill.

Ola jobbade på Sandvik innan det blev Microsoft. Där fanns det en annan inställning till jobb hemifrån.

– Nu vet jag inte hur det är längre men då var det lite tabu. Snacket gick väl lite att ”då får man inget gjort”.

Ola vet vad som behövs för att det ska fungera med jobb hemifrån.

– Att man kan lita på varandra. Att arbetsgivaren kan lita på att arbetstagaren sköter sitt och vice versa. Kommunikationen är det viktiga.

Mer läsning

Annons