Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olaglig omskärelse skadade Gävlepojkar

Två Gävlepojkar, 5 och 7 år gamla, blev allvarligt skadade i samband med en olaglig omskärelse.
Om pojkarna kommit till sjukhuset några timmar senare hade de riskerat kallbrand och amputation.
Polisen jagar nu den man som utförde omskärelsen under primitiva former på ett bord i en privatbostad.

Annons

En kvinna i Gävle tog med sig sina båda söner och åkte till en bekant i Stockholm för att få pojkarna omskurna. Omskärelsen utfördes i vännens bostad av en man som kom dit och presenterade sig som ”doktor Ahmed”.

Liggande på ett vardagsrumbord blev pojkarna omskurna med en skummande tablett som enda bedövningsmedel. Mannen som utförde ingreppen under primitiva former hade inte ens handskar på sig.

När mamman insåg att sönerna blivit allvarligt skadade fördes pojkarna till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Den ena pojken blödde då kraftigt. Tack vare att Gävlepojkarna fick snabb vård klarade de sig utan att få några men av händelsen. Men om de kommit till sjukhuset tolv timmar senare hade de riskerat att tvingas amputera könsorganen för att överleva.

Via sjukhuset fick Socialstyrelsen information om det inträffade. En jurist på Socialstyrelsen gjorde då en polisanmälan.

Misstankarna kom att riktas mot en person som utan att vara läkare tidigare haft tillstånd att utföra omskärelser på pojkar yngre än två månader. Ett tillstånd som drogs in sedan flera pojkar som var äldre än två månader skadats vid ingrepp utförda av mannen.

En fotokonfrontation som häromdagen genomfördes hos Gävlepolisen resulterade dock inte i att den misstänkte mannen kunde identifieras.

– Mamman kunde inte peka ut någon av de personer som hon fick se bilder på, säger Jan Friberg, chef för Gävlepolisens familjevåldsrotel.

Hos polisen tror man inte att kvinnan skyddar den person som nu är misstänkt för olaglig omskärelse.

– Hon är förtvivlad över det som har hänt och det finns ingenting som tyder på att hon medvetet lämnat felaktiga uppgifter.

Sedan 2001 finns det en särskild lag i Sverige om omskärelse av pojkar upp till 18 år av andra skäl än medicinska.

Enligt lagen får ingreppen bara utföras av legitimerade läkare eller av personer som efter utbildning fått särskilt tillstånd. Särskilt tillstånd ges dock bara för omskärelse av pojkar upp till två månaders ålder.

Mer läsning

Annons