Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycka med syra kunde ha slutat i tragedi

Personer hade kunnat skadas allvarligt om de befunnit sig i lokalen när cisternen med syra gick sönder i massafabriken i Norrsundet i fredags i förra veckan.
– Det hade kunnat få otrevliga konsekvenser. Det var tur att ingen var i närheten, säger fabrikschefen Tommy Möller.

Annons

Cisternen innehöll en blandning som till stor del bestod av frätande svavelsyra.

– Det är klart att det är allvarlig när en sån cistern rämnar. Men det hade räckt med vatten om någon hade varit i närheten, menar arbetsmiljöinspektören Gunnar Lind på Arbetsmiljöverkets kontor i Gävle.

Han hoppas att den utredning som nu ska göras ger svar på vad som orsakade olyckan.

Hittills har han bara haft telefonkontakt med fabriksledningen. Andra uppdrag har gjort att han inte haft tid att åka dit.

Borde ha varit med

Tidigare, innan Arbetsmiljöverket tvingades dra ned, hade antagligen inspektörer skickats till Norrsundet omgående. Nu får Gunnar Lind och hans kollegor förlita sig på företagets egen utredning.

– Vi borde ha varit med själva från början, säger Gunnar Lind.

Stora Enso kommer att anlita utomstående experter för att utreda olycksorsakerna. Tommy Möller ser två möjliga orsaker: Antingen är det någon häftig reaktion i processen som gjort att den glasfiberarmerade cisternen gått sönder. Eller också är det plasten som korroderat. Cisternen besiktades av utomstående experter 2006 och bedömdes då hålla flera år till.

Först i går kunde massatillverkningen påbörjas igen sedan en ny, lite mindre cistern satts in.

Mer läsning

Annons