Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckan som tog Sverige på sängen

När det radioaktiva molnet från Tjernobyl föll ned över Sverige visste ingen här ännu vad som hade hänt. Kärnkrafts­olyckan för 25 år sedan tog alla på sängen – inte minst Gävle kommun som fick ta emot de högsta cesiumhalterna i landet.

Annons

Söndagen 27 april 1986, dagen efter kärnkraftsolyckan 100 mil bort, var en strålande vårdag. Många var ute och njöt av solen, barn lekte i sandlådor. Ingen visste att Tjernobylmolnet var på väg att sköljas ned med regn i delar av landet.

Det första larmet om förhöjd radioaktiv strålning kom vid sjutiden på måndagsmorgonen från Forsmarks kärnkraftverk, en nyhet som snabbt gav eko runt om i världen. Först trodde man att något hänt där, men strax därefter kom även larm från andra orter i Sverige.

Under dagen stärktes misstanken om att något hänt österut. Svenska regeringen krävde svar från den sovjetiska ledningen och vid 19-tiden på kvällen kom bekräftelsen: en olycka hade skett i en reaktor i Tjernobyl.

Förvirring och oro

Maria Höjer, miljöutredare på Gävle kommun, minns förvirringen när nyheten nådde Sverige.

– Vi i kommunen hade varken kunskaper om det radioaktiva nedfallets hälsoeffekter eller dess påverkan på mark och växtlighet. Det talades om cesium-137 och sievert, vi var tvungna att gå till våra gamla läroböcker för att se vad man pratade om, säger hon.

De första månaderna gick allt i ett, annat lades åt sidan. Dåvarande Strålskyddsinstitutet och andra myndigheter hade täta och stundtals kaotiska presskonferenser. Samtidigt var kommunen nerringd av oroliga Gävlebor: Kan man dricka vattnet? Är det farligt för barn att leka i sandlådan? Kan de plaska i vattenpölar?

– Vi fick ta reda på saker medan det hände, det kändes som om vi alltid var på efterkälken, säger Maria Höjer.

Även de centrala myndigheterna var osäkra om läget. Oron förstärktes när dåvarande Strålskyddsinstitutet förbjöd bönder att släppa ut sina kor på bete och allmänheten uppmanades att inte dricka regnvatten. Fristående experter gav andra besked om nedfallets konsekvenser, vilket ökade förvirringen.

Oron har skingrats

Samtidigt ryktades att myndigheterna mörkade läget, att uppmätta värden var högre än vad som rapporterats.

Gävle kommun drog snabbt igång strålmätningar och de pågår ännu. I början köade människor på miljökontoret för att få kött, svamp och vatten uppmätt. Men efter några år klingade oron av allt eftersom strålvärdena sjönk och myndigheterna kunde ge klara besked.

I dag är det sällan någon hör av sig.

(TT)

Mer läsning

Annons