Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operan Tosca blir av i höst

Trots den osäkra ekonomin: Uppsättningen av operan Tosca blir av i Stora gasklockan i höst. Sångerskan Eva Helde får den stora huvudrollen.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har föreningen Gefle Musikdramatiska Teater problem med hur höstens uppsättning av Verdis opera Tosca ska finansieras. Uppsättningen har nekats bidrag från bland annat kommun och landsting och ett tag var det osäkert om den överhuvud taget skulle bli av. Men nu har styrelsen bestämt sig för att köra.

– Vi har gjort en budget baserad på biljettintäkter, det blir förstås lite svettigt, säger regissören Börje Wallén.

För att få in pengar på något mer sätt har man även startat en kampanj för att sponsra publikstolar. Företag får betala 1 000 kronor för att få sitt namn, på en stol, vid ingången till gasklockan och på operans hemsida. Men försäljningen har hittills gått trögt och därför växlas kampanjen nu upp. Tanken är att var och en av föreningens medlemmar ska sälja två stolar var. Då får man in 180 000 kronor.

Till huvudrollen i operan har man utsett sångerskan Eva Helde. Fyra roller till ska tillkännages under den öppna kollationeringen 17 april. Sångarna erbjuds ”tvåstegskontrakt” där de får en låg basersättning men får en högre lön om fler än 90 procent av biljetterna säljs.

Premiärdatumet är satt till 14 oktober.

– Det känns jättebra att vi är igång och att det inte är någon tveksamhet. Nu är det bara att köra, säger Börje Wallén.

Mer läsning

Annons