Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operation övertalning

Nu ska vi övertalas att vaccinera oss.

Landstinget storsatsar med reklam på bussar, radio, tv och tidningar för att få så många som möjligt att ta vaccinet mot svininfluensan.

– Det vore tragiskt om några måste dö innan folk vill vaccinera sig, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Annons

I dag kommer alla som bor i Gävleborg att få en broschyr hem i brevlådan med information om när, var och hur de kan vaccinera sig mot svininfluensan.

Men landstinget nöjer sig inte bara med att informera. Man uppmanar verkligen befolkningen att ta vaccinet.

Budskapet är att även om man inte själv tror att man ska bli sjuk ska man vaccinera sig för att skydda andra som kan bli det. ”Var osjälvisk” lyder uppmaningen.

Många tvekar

Förutom i informationsbroschyren matas budskapet även ut i en stor motivationskampanj över hela länet. Landstinget har köpt reklamplats i radio, tv, tidningar, på bussar, i busskurer och på varuhus och affärer.

Uppenbarligen finns en oro för att intresset för att vaccinera sig inte ska vara så stort.

Eftersom influensaspridningen hittills inte riktigt kommit igång är det många som tvekar. Undersökningar visar att bara lite drygt hälften av svenskar planerar att ta vaccinet.

– Folk förstår inte riktigt det här. Det är svårast att motivera 20–30-åringarna trots att de hittills blivit svårast sjuka, säger Signar Mäkitalo.

Ni säger att folk inte förstår, men kan man inte ta ett välgrundat beslut att inte vaccinera sig?

– Jo, det kan man, alla beslut är välgrundade på sitt sätt. Men det är ändå svårt att föreställa sig det man inte upplevt. Svårt att förstå att man faktiskt kan bli svårt sjuk och dö.

– Den viktigaste motivationen får man av verkligheten. Om många blir sjuka kommer folk att vilja vaccinera sig, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Får hålla koll själv

Vaccinationen mot svininfluensa smygstartade redan på torsdagen på länets sjukhus med drar igång på allvar först på måndag.

Först ut är gravida och personer med olika kroniska sjukdomar som tillhör de grupper som har större risk att bli riktigt svårt sjuka.

En del har fått personliga kallelser hem. De övriga som tillhör riskgrupperna ska gå på de tider som anges i broschyren. Man måste alltså själv hålla koll på när och var man ska vaccineras. Delvis är det också upp till en själv att bedöma om man tillhör en riskgrupp eller inte.

– Det avgörande är om sjukdomen kräver regelbundet läkarkontakt, säger Signar Mäkitalo.

Efter riskgrupperna ska vårdpersonal och sedan barn och ungdomar vaccineras. Därefter resten av den vuxna befolkningen.

Mer läsning

Annons