Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnar snart för Gävles barn

/
  • Ny utmaning. Mia Axner har bytt sin gamla förskola i Hamrånge mot Smultronstället som öppnar på måndag.
  • Redo. Här finns plats för 50 par gummistövlar, overaller, mössor. ”Sedan blir det förstås teckningar och så” , säger Eva Lundahl.
  • Hej. I en docksäng på nya förskolan Smultronstället i Sätra ligger ett par dockor och väntar på någon som vill leka.

Långa rader med namnade klädhängare i en av gamla Pingeltorpsskolans korridorer vittnar om vad som är på gång.

På måndag börjar 27 barn här på förskolan Smultronstället och två veckor senare väntas ytterligare 23 barn från hela Gävle, de flesta ett- och tvååringar.

Annons

Det är onsdag förmiddag. Barnskötaren Mia Axner placerar ut tvålpumpar och handsprit på toaletterna medan förskollärarna Therese Norell och Eleonore Eckervig monterar en barngrind i en dörröppning. Där innanför finns ett pentry, små stolar, en barnspis, låga hyllor och lite leksaker. Soffor och bord är beställda, mer leksaker kommer.

Utanför i korridoren håller en snickare på och sätter upp gipsskivor i taket. När det är klart ska här städas. Väggarna har målats och stengolvet bytts mot linoleum.

Motvilliga föräldrar

På måndag förmiddag kommer 27 barn med sina föräldrar hit för att börja sin inskolning på förskolan Smultronstället. Ett par veckor senare planeras inskolning för ytterligare 23 barn.

– Det känns jättekul och spännande, säger Eleonore Eckervig.

– Vi ser verkligen fram emot det här. Vi vet att många av de föräldrar som kommer hit med sina barn egentligen inte vill vara här, utan har sökt en annan förskola. Vi får vara på tå och visa vad vi kan, säger Therese Norell.

– Målet är ju att alla ska trivas och vilja stanna hos oss, säger Eleonore Eckervig.

Tio har anställts

Eva Lundahl, som är ny biträdande föreståndare för förskolorna i Sätra, har goda erfarenheter av att starta förskolor med bara nya barn.

– Då kan man bygga gruppen från grunden och fokusera på trygghet. Personalen är väldigt engagerad i att det ska bli en bra start, säger hon.

Tio personer har anställts på 9,5 heltidstjänster. De kommer att arbeta på två olika avdelningar, eller hemvister som de också kallas. Innan januari är slut har de troligen 50 barn att ta hand om.

Blir det inte väldigt många barn per grupp?

– Det blir upp till oss att dela in barnen i mindre grupper. Till exempel går vi inte ut med alla barn samtidigt, säger Therese Norell.

Möjligheten finns att fortsätta renovera, anställa fler och ta emot ytterligare 50 barn, men det dröjer i så fall till senare i vår.

Mer läsning

Annons