Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen ryter till mot grupperna

/

Flera oppositionspolitiker i Gävle reagerar kraftigt mot utvecklingen mot avdelningsfria förskolor och stora hemvister i Gävles förskolor.

– Vi får bara höra att vi fastnat i gamla synsätt när vi pratar om barngruppernas storlek, säger Eva Stenberg Jäderberg (M).

Annons

Inför valet 2006 ställde jag frågan till kommunalråd och oppositionsråd i Gävle: Hur stora blir barngrupperna på dagis om ni får makten?

De flesta svarade någonstans kring 12–15 barn per avdelning. Liknande svar fick mina kollegor 2002 och 2010.

Verkligheten har varit ett genomsnitt på 17–18 barn per avdelning, samt framväxten av förskolor där avdelningar inte existerar. Kommunalrådet Carina Blank (S) sade 2006 att ingen ska behöva ta in mer än 15 barn per grupp av ekonomiska skäl, men att det ska stå pedagogerna fritt att organisera arbetet så som de tycker är bäst.

Nu när det visar sig att allt fler förskolor i Gävle vill organisera barnen i stora grupper, som delas in olika dag för dag beroende på aktiviteter, så har hon ingenting emot det.

– De som jobbar i verksamheterna är bäst kapabla att bedöma hur man ska organisera arbetet, säger hon.

Oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson (FP) driver fortfarande aktivt frågan om max 15 barn per avdelning i förskolan.

Han blir upprörd över det finns förskolor i Gävle där 40 eller 80 barn delar samma lokaler och pedagoger.

– Jag tror att många politiker inte ens är medvetna om den här förändringen, säger han.

Eva Stenberg Jäderberg (M), ledamot i barn- och ungdomsnämnden, minns inte att frågan någonsin har diskuterats i nämnden.

– Själv tycker jag att vi har slagit in på helt fel spår, säger hon.

Per-Åke Fredriksson menar att så länge som Skolverkets allmänna råd talar om 15 barn per grupp som ett riktmärke, bör Gävle kommun följa det.

– Jag vill bara att vi ska använda oss av den forskning som finns, säger han.

Men Åsa Wiklund Lång (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, önskar att Socialdemokraterna aldrig hade talat om att barngrupperna ska ned till ungefär 15 barn per grupp.

När hon satt sig in i hur förskolorna i Gävle arbetar är hennes uppfattning att avdelningsdiskussionen är förlegad.

– Det finns en rad olika kvalitetsfaktorer, som lokalernas utformning, personalens kompetens. Gruppstorleken är en sådan sak, men vad som är optimalt är olika på olika förskolor, säger hon.

Mer läsning

Annons