Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen tog upp hospice på Stortorget

Speciella vårdplatser för döende var en het fråga i valrörelsen. Igår tog de borgerliga företrädarna upp ämnet med allmänheten på Stortorget i Gävle.

Annons

Alla partier i landstinget är överens om att det behövs mer vård för svårt sjuka patienter när alla behandlingsvägar är uttömda.

– Vi har pratat om hospice i flera år men det händer inget. Nu är valet över och vi vill att det ska hända något. Vi vill inte ha sängar på sjukhuset utan ett separat hospice, säger Patrik Stenvard, M, oppositionsråd i Landstinget Gävleborg.

Landstingsrådet Eva Tjernström, S, blir irriterad när hon hör vad oppositionen säger.

– Det oppositionen gör nu är bara trams. De vet att vi jobbar med saken, hälso- och sjukvårdsutskottet diskuterade det senast idag.

– Vi vill ha hospiceplatser på olika platser i länet och utveckla den palliativa vården, men vi vill göra djupintervjuer med anhöriga

När kommer de platserna att finnas?

– Det kanske finns platser i olika boendeformer, kanske när vi bygger patienthotellet att det kan bli några där, men alla de här diskussionerna finns och jag vill inte föregripa det, säger Eva Tjernström.

Moderaterna, Folkpartiet och kristdemokraterna vill ha modellen som finns i Sundsvall. Ett separat hotelliknande bygge dit döende patienter kan komma för att vårdas sin sista tid i livet. Kommunerna och landstingen ska stå för vårdkostnaden.

Enligt Patrik Stenvard finns det personer i Gävle som är intresserade av att driva ett hospice, men han vill inte avslöja vilka de är.

Mer läsning

Annons