Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionspolitiker kräver frysta lärarvarsel

/

Frys varslen av Gävlelärare tills vidare.
Det kräver oppositionen i barn- och ungdomsnämnden.
Nu vill de ha med sig majoritetspolitikerna i ett gemensamt krav till kommunstyrelsen om extra pengar för att rädda lärarna.

Annons

54 lärare är varslade om uppsägning och om några veckor står det klart hur många som får gå. I elfte timmen vill nu skolpolitikern Morgan Darmell (M) stoppa varslen i avvaktan på vidare utredning.

– Jag har hela oppositionen i barn- och ungdomsnämnden bakom mig, säger han.

Han lutar sig bland annat mot en undersökning av Lärarförbundet.

– Vi har en lärartäthet som inte stämmer överens med behoven. Vi är en av de sämsta kommunerna i Sverige när det gäller lärartäthet, säger han.

Men enligt Skolverket ligger lärartätheten i Gävle precis om riksgenomsnittet, 8,3 lärare per 100 elever. Den undersökning av Lärarförbundet Darmell hänvisar till rankar Sveriges bästa skolkommuner, och där ingår lärartätheten bara som ett av totalt 14 kriterier. Två av kriterierna, lärartätheten och andelen pedagogiskt utbildade lärare, ger dubbel vikt i totalbedömningen. Enligt den hamnar Gävle på plats 227:e plats av 290.

Morgan Darmell pekar också på föreningen Föräldraalliansen i Sverige, som också rankat Gävle lågt.

– Vi måste återkalla uppsägningarna tills vi rett ut om det är så allvarligt som undersökningarna visar, säger han.

Hur sannolikt det är att kravet får gehör vill Darmell inte uttala sig om. Budgeten för 2009 är beslutad och kommunstyrelsen förstärkte redan i höstas sin kontroll över barn- och ungdomsnämnden för att se till att budgeten hålls.

Nämndens ordförande Jens Leidermark (S) är frågande inför oppositionens utspel. Han menar att skolan fått pengar som ska räcka till en bra verksamhet.

– Försenar vi processen med läraruppsägningarna så klarar vi inte skolans ekonomi. Vi har har färre elever och måste anpassa vår verksamhet efter det, säger Jens Leidermark.

Mer läsning

Annons