Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord mot ord i rättegången

Rättegången i Svarte Jägaren-härvan inleds 9 september och kommer till stor del att handla om ord mot ord, den enes trovärdighet mot den andres. Enligt vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand framstår de mordbrandsåtalade pojkarna som rena helgon i jämförelse med restaurang-ägarna och den 35-årige mellanhanden.

Annons

Mikael Hammarstrand hävdar att Svarte Jägarens två ägare betalde en 35-åring för att han skulle se till att deras restaurang blev förstörd i en brand, och att 35-åringen tog hjälp av unga killar som han kände för att få det hela gjort.

Vittnen

Bevisningen bygger till stor del på vittnesförhör, bland annat med de unga pojkar som erkänt att de satte eld på restaurangen på uppdrag av 35-åringen. Deras ord kommer att stå mot restaurangägarnas och 35-åringens, som säger att de inte ens känner varandra och inte har något med branden att göra.

– Att de inte ens känner varandra, det är ju bara dumheter, det visar bara att de inte drar sig för att ljuga. Jag har gott om vittnen som säger att de är bekanta, vittnen som inte har någon anledning att ljuga. Dessutom har de pratat i telefon med varandra, säger Mikael Hammarstrand.

”Har låg tilltro”

Om du kan bevisa för domstolen att de ljuger om vissa saker, vad kan det ha för betydelse för rättegången?

– Då ska inte deras berättelser ligga till grund för bedömningen i målet. Människor som ljuger har låg tilltro, säger Mikael Hammarstrand.

Han säger att restaurangägarna och 35-åringen inte har gjort någonting för att medverka i utredningen.

– Om de skulle börja prata under rättegången så har det lågt bevisvärde med tanke på att de har haft flera månader i häkte på sig att börja prata. Efterhandskonstruktioner har lågt värde, säger han.

Men de unga pojkarna då, finns det ingen risk att de gärna sätter dit någon för att inte själva behöver ta hela ansvaret?

– De vill inte sätta dit någon. Så som de har agerat under den här utredningen framstår de som rena helgon i jämförelse med de andra. De har gett en mycket övertygande berättelse. De har lagt sig helt platt på all brottslighet de har gjort. Det finns ingen anledning att betvivla det de säger anser jag, säger Mikael Hammarstrand.

Mikael Hammarstrand åklagare

Annons