Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örjans idé gav 282 000

/
  • Belönare och belönad. Christer Simrén, vd för Korsnäs, tillsammans med arbetaren Örjan Sving. För sin energisparåtgärd av ånga blev Örjan Sving belönad hundratusentals kronor.

En idé som sparar ånga när maskiner står stilla. En ren energisparåtgärd för Korsnäs som gav Örjan Sving klirr i kassan. Av företaget fick han ta emot en belöning på närmare 282 000 kronor.

Annons

Lönsamma idéer för Korsnäs belönas, och de belönas stort. Under torsdagskvällen uppmärksammade företaget dem som kommit med de bästa förbättringsidéerna som gjort att Korsnäs har sparat många tusentals kronor i sin produktion av papper under 2010. Så många som 186 förslag trillade in till företaget och över 50 blev till verklighet. En av dessa förslag kom från Örjan Sving, mälderist på PM 4. Örjan kom på att företaget slösade otroligt mycket onödig ånga vid bestrykningsprocessen av papper.

– När maskinen stannade drogs en massa ånga på helt i onödan. Ångan är till för att hålla de så kallade ångbatterierna varma, men detta behövdes ju inte när maskinen inte var i gång. Temperaturgivaren hade helt enkelt fått för sig det, säger Örjan Sving.

Närmare 282 000 kronor

Då kom Örjan på att genom att i stället flytta temperatur-givaren till batterierna fick inte maskinen för sig att en massa ånga behövde pumpas ut, styrningen i processen ändrades helt enkelt, vilket blev en ren energisparåtgärd. För den idén belönades Örjan med närmare 282 000 kronor. Pengar som han hade en solklar idé till var de skulle läggas på.

– Staten ska ju först ha sitt men sen blir det en resa för hela familjen till Turkiet, säger han.

Han har sedan 1988 arbetet på Korsnäs och under årens lopp har han hunnit med att lämna in ett stort antal förbättringsidéer till företaget och har även tidigare blivit belönad för dem.

För Christer Simrén, vd för Korsnäs, är de utdelade belöningarna som sker en självklar sak för företagets utveckling.

– Idéerna är otroligt viktiga för företaget och därför känns det jätteviktigt och positivt att vi även belönar dem, säger han.

Mer läsning

Annons