Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för ökad hotbild mot muslimer

Muslimer har uttryckt oro över att lördagens attentat kan kopplas till islam och därför leda till ökad rasism.

– Det kan förstås bli rasistiska reaktioner, men vi har inte fått något hot, säger Jamal Hilow från Islamiska föreningen i Gävle.

Annons

I Gävle finns två större muslimska föreningar, Islamiska föreningen i Gävle och Gävles islamiska center. Ännu har ingen av dem fått något hot riktat mot sig.

– Nej, det har vi inte fått. Jag vet inte om risken för det har ökat heller. Men rasismen finns där i vilket fall som helst, den är inte bara riktad mot muslimer utan mot alla invandrare, säger Jalal, ordförande i Gävles islamiska center.

Enligt Jamal Hilow kommer Islamiska föreningen i Stockholm eventuellt att ordna en demonstration senare i veckan för att visa sitt förakt mot attentatet. Men i Gävle blir det ingen liknande aktion.

– Viljan finns och vi fördömer det som skedde. Däremot är vi inte så organiserade och vi skulle behöva tid för att ordna något.

Gävles islamiska center vill inte på något sätt förknippas med sprängningarna i Stockholm.

– Vi vill inte framställas som oskyldiga till attentatet men skyldiga till att vara muslimer. Det här har inte med Islam att göra och vi tar avstånd från det, säger Jalal.

Mer läsning

Annons