Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert hur många som insjuknat

Ingen vet i dagsläget hur många invånare i Gävleborg som drabbats av svininfluensan. Hittills har nio fall konstaterats via provtagning. Men mörkertalet kan vara mycket större.

– Det är svårt att veta. Vi räknar med att två–tre personer runt den som har influensan smittas, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Annons

Det enda sättet att veta om man drabbats av svininfluensan är att genomgå provtagning på sjukhuset. Men om alla som har influensaliknande symptom ska testas belastas vårdapparaten för mycket.

– Riskgrupper ska provtas om de drabbas och sedan behandlas, säger Signar Mäkitalo.

Dit hör hjärt/kärlsjuka, lungsjuka, gravt överviktiga, personer med neuromuskulära sjukdomar och gravida.

Den som tillhör någon av grupperna, får mer än 38 graders feber och influensaliknande symtom ska höra av sig till sjukvården inom 48 timmar. Antivirusmedlet Tamiflu har större effekt ju tidigare behandlingen påbörjas.

Sjukvården är restriktiv med Tamiflu till andra än riskpatienter, eftersom för stor användning kan leda till att viruset blir motståndskraftigt för medicinen.

För den som inte tillhör en riskgrupp är risken för att bli allvarligt sjuk liten. De flesta klarar sig med egenvård. Rikligt med vätska och febernedsättande medicin rekommenderas.

Monica Öhlander, vårdenhetschef för sjukvårdsrådgivningen i Gävleborg, har hittills inte märkt av någon större ökning av samtal från personer med influensasymtom.

– Men vi hänvisar dagligen personer till hälsocentralerna, särskilt om det handlar om riskgrupper, säger hon.

Den som har ordentligt påverkat allmäntillstånd, feber mer än en vecka eller andningssvårigheter bör kontakta vården.

– Sjukvårdspersonal går fram till en patient under en kort period, munskyddet har bara effekt i några minuter, sedan slängs det, säger Signar Mäkitalo.

Om folk går runt med munskydd flera timmar så bildas det fukt och bakterier om man rör vid det.

Annons