Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert vem som ska driva Fjärran Höjder

Det är inte bestämt om Gävle kommun kommer att fortsätta driva badet på Fjärran Höjder om de lyckas sälja fastigheten, eller om även driften kommer att läggas på ett företag.

Annons

– Vi är än så länge öppna för båda delarna, säger kultur- och fritidschefen Mats Öström,

Gävle kommun tänker inte sälja till ett företag som enbart köper fastigheten, underhåller den och hyr tillbaka hela huset till kommunen. De är visserligen inte främmande för att hyra baddelen och driva den kommunalt även i framtiden, det blir en senare fråga. Först och främst vill Gavlefastigheter, det kommunala bolag som äger badhuset i dag, hitta en fastighetsägare som har utvecklingstankar, som vill bygga ut och som kan dra med sig nya hyresgäster.

Flera som kan dela

– Det kan till exempel vara företag inom friskvård som också har nytta av ett bad. Allt blir ju billigare om det finns flera verksamheter som kan dela på anläggningen, säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlefastigheter.

Om det sedan blir kommunen själv som driver själva badet, eller om de ger även det uppdraget till ett företag och sedan köper tillbaka tjänster, det är oklart än så länge.

En viss poäng

Berndt Forsberg, som har konsultföretaget Bofsport, ger råd och hjälp till bad- och sportanläggningar som ska byggas eller utvecklas.

Han kan se en viss poäng i att en kommun vill sälja en badfastighet till ett privat företag, för att möjliggöra satsningar och stora investeringar.

Sliten efter 10–15 år

– En badanläggning blir rejält sliten efter 10–15 år. Men det kan vara svårt för politiker att lägga 100 miljoner på ett bad om det samtidigt finns skolor som behöver renoveras och äldreboenden som behöver byggas. Ägs anläggningen av en privat fastighetsägare får kommunen i stället betala genom en höjd hyra, säger han.

Lösningen är fortfarande ganska ovanlig i Sveriges kommuner, men Berndt Forsberg tror att den kommer att bli vanligare.

– Det kan vara lättare att få igenom investeringar på det viset. Men det är inte säkert att det i slutänden blir billigare för kommunen än att göra investeringarna själv, säger han.

Tror inte

Att fastighetsägaren också skulle stå för driften och verksamheten i huset och därmed hela risktagandet, det tror inte Berndt Forsberg på.

– Det skulle nog bli väldigt svårt att komma överens om ett bra pris. En badanläggning i sig går inte med vinst, och företag vill göra vinst, säger han.

Flera fastighetsägare har genom åren visat intresse för att köpa Fjärran Höjder av kommunen och sedan låta kommunen hyra huset med ett långt kontrakt.

– Men vi är inte intresserade av en passiv fastighetsägare. Det måste finnas utvecklingstankar, säger Mats Öström.

Mer läsning

Annons