Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oscar är rädd för vad som väntar

/

Gävlebon och skyttesoldaten Oscar Jonsson, 22 år, är rädd för det som väntar honom i Afghanistan. Flera svenska soldater har sårats i strider i trakterna kring Mazar-i-Sharif de senaste veckorna.

– Självklart känns det extra olustigt när det är nära inpå vår avfärd, säger han.

Nu ska han umgås extra mycket med flickvännen, mamma och kompisarna.

Annons

Fem svenska soldater skadades och en lokalanställd afghansk tolk stupade när deras fordon i onsdags körde på en vägbomb som exploderade cirka 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif där svensk-finska Camp Northern Lights ligger. Tre av soldaterna vårdas nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala, en av dem med allvarliga skador.

Läget i Afghanistan är oroligt och nu packar nästa styrka på 494 personer inför avresan nästa måndag. En av dem är Oscar Jonsson, 22 år från Gävle. Han är skyttesoldat och fordonsförare på Galten, samma typ av fordon som har attackerats.

– Det är nervöst. Men jag erkänner min rädsla och sedan gäller det att kunna kontrollera och göra något konstruktivt av den, säger han.

10 500 sökte platserna
Han gjorde värnplikten vid Livgardet i Kungsängen 2007. Efter det har han rest och studerat fred- och konfliktvetenskap i Malmö. I februari fick Oscar Jonsson veta att han är en av 500 som ska till Afghanistan. Sammanlagt sökte 10 500 soldater platserna.

– Jag blev uppringd av ett av mina tidigare befäl. Det känns roligt och det här är något som jag verkligen har velat, säger han.

Det är hans första utlandstjänst och det är den nuvarande styrkan FS17, som ska avlösas av FS18.

– Samtidigt vill jag åka för att det är mycket oroligheter. Jag har hört hur flera talibaner kastar syra i ansiktet på unga flickor. Det behövs hjälp och jag vill göra skillnad. Det är utvecklande som människa, säger han.

Måndag 23 november är det avfärd och sedan väntar sex månaders tjänstgörning. Med lite tur får han ledigt och kan åka hem två gånger under det kommande halvåret.

Den kommande veckan ska han umgås med flickvännen i Stockholm och med mamma och flera goda kompisar i Gävle.

– Det blir även en del träning, både kondition och styrketräning för ben, rygg och mage, säger han.

Mer läsning

Annons