Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oss kvinnor emellan

Annons

Jag öppnar diskret plastpåsen med hygienartiklar som jag snabbt har slängt ihop på hotellrummet där Maria Westin förvarar sakerna som Gävleborna skänkt till flyktingar på Samos.

Och visar en av de syriska kvinnorna på rummet ett paket bindor. Hennes ansikte spricker upp i ett stort leende. Våra ögon möts. Ett ögonblick av samförstånd. Ett leende två kvinnor emellan.

För det vet vi ju alla hur det är att ha "that time of the month".

LÄS OCKSÅ: Här når hjälpen från Gävle de syriska flyktingarna

Hon sveper diskret med handen över magen. Ger mig en menande blick. Och tackar. Och tackar. Och tackar. En av hennes stenar har lyfts från hennes axlar.

En binda. Så obetydlig. Så viktig.

Hennes lättnad, hennes glädje och hennes tacksamhet känner jag igen. Det finns nog inte en vuxen kvinna i vår värld som inte har varit där.

Helt plötsligt rinner det till mellan benen. Paniken när man inte har något mensskydd. Man kanske sitter i möte, är ute och handlar, på gymmet. Tanken hamrar i huvudet – blöder jag igenom nu? Och så lättnaden när någon, en kollega, en vän eller en främmande kvinna tar fram en binda eller tampong ur väskan, räcker över den med ett leende av samförstånd.

SE BILDERNA: Barnen på flyk

Så möts jag och den syriska kvinnan. Som två kvinnor emellan, som vilka som helst.

Ögonblicket efter påminns jag av resten av verkligheten. Att vi lever i totalt skilda världar. Att jag inte har en aning om hur det är gå i hennes skor.

Hon är inte på gymmet, eller mötet. Hon får inte en binda och så är hennes problem lösta.

Hon flyr. Mitt i natten sitter hon i en gummibåt mellan Turkiet och Grekland med två barn i famnen. Hela dagar vandrandes eller sittandes på marken i väntan på att nästa hinder på vägen ska lösas.

Det är en petitess i sammanhanget. Men tänk dig att det är du och tänk dig att du blöder. Utan skydd.

Den här kvinnan är inte min kollega eller min vän men hon är min syster. Och hon lider. Hon och alla andra kvinnor som flyr för sina liv från Syrien. Vi måste hjälpa dem. Precis som vi ger varandra en binda i ett ögonblick av samförstånd.

MER LÄSNING: …

Så här pratar du med ditt barn om hemska nyheter

Här träffar Lilan sin lillebror för första gången på två år

Mer läsning

Annons