Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österborna gillar sina fasadmålningar

/
  • Konstnären Rolfcarlwerners senaste verk på Öster är en kulspelande man på fasaden till ett femvåningshus. Han har nu färdigställt två av de sammanlagt 8-12 konstverk som ska komma upp i området.
  • Hans Helmersson, Gavlegårdarna och konstnären Rolfcarlwerner
  • Underbart! Mikael Magnusson har bott på Öster i tio år och har varit med om hela upprustningen. Han tycker det är skönt att slippa all grå betong och tycker att Rolfcarlwerners projekt med fasadkonstverk är
  • Konstnären Rolfcarlwerners senaste verk på Öster är en kulspelande man på fasaden till ett femvåningshus. Han har nu färdigställt två av de sammanlagt 8-12 konstverk som ska komma upp i området.
  • Konstnären Rolfcarlwerner använder sig av en skylift när han målar på de höga husfasaderna.
  • Det unga paret med fyllda matkassar var det första konstverket på Östers husfasader som färdigställdes. Sammanlagt ska det bli 8-12 verk.

Nu är två av konstnären Rolfcarlwerners fasadmålningar på Öster klara. Den gigantiska mannen som spelar kula behöver bara lite finslipning.
– Det känns helt underbart skönt att slippa den grå betongen, säger Österbon Mikael Magnusson.

Annons

Konstnären Rolfcarlwerner har mycket att göra i sommar. Han ska nämligen slutföra sina jättelika konstverk på husfasaderna på Öster. Det unga paret med matkassar är redan klart och den kurdiske kulspelande mannen behöver bara lite putsning uppe vid huvudet. Rolfcarlwerner står i en skylift och målar med sin sprayfärg på femvåningshuset.

– Jag är höjdrädd så jag har varit ganska plågad när jag har målat från hakan och uppåt, säger han.

Som tur är fanns det ingen plats för något konstverk på något av de högsta höghusen. Sammanlagt har Rolfcarlwerner och Gavlegårdarna skrivit kontrakt för 8-12 konstverk för sammanlagt 300 000 kronor på det nyrustade Östers husfasader. Temat för motiven är Österbornas eget vardagsliv. För två år sedan gick Rolfcarlwerner runt och fotograferade i området och det är några av de bilderna han nu fritt målar upp på husväggarna. Han har redan bestämt sig för 6-7 motiv, men hur många det blir därutöver beror på helhetsintrycket.

– När jag hittar känslan lägger jag av, för det får inte bli för mycket. För mig som kreatör är det en dröm att inte göra ett centraliserat konstverk utan sprida ut det och sätta en prägel på hela området.

Österborna har själva fått vara med och välja ut motiven. De flesta som Arbetarbladet träffar är positiva till resultatet hittills.

– Det känns häftigt. Sådana konstverk får gärna komma upp på alla väggar, säger Karolin Zimmerman när hon tittar på den kulspelande mannen.

Hon har bott på Öster i två år, trivs jättebra och tycker att området blivit väldigt fint efter ombyggnaden.

Det håller Mikael Magnusson med om. Han är Österbo sedan 1999 och har varit med om hela processen med stadsdelsförnyelsen.

– Det är kul med förändring, men samtidigt har det varit jobbigt att bo mitt i det. Konstprojektet är helt underbart och det känns skönt att slippa den grå betongen, säger han.

Men alla är inte lika positiva. Katarina Sundström kallar konstverken "fruktansvärt fula".

– Här har de lagt ned jättestora summor på att fräscha upp och så förstör de på det här sättet. De kunde lika gärna haft kvar det vita teglet, säger hon.

Mer läsning

Annons