Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öström vill öppna rådhuset för alla

/

Återför rådhuset till medborgarna.

Det tycker kultur- och fritidschefen Mats Öström som i flera år kämpat för att kommunens politiska ledning ska flytta in i den anrika byggnaden.

– Det är mycket viktigt att vi hanterar det här rätt nu när vi har chansen, säger han.

Annons

I 13 år har rådhuset haft en och samma hyresgäst, Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF). Men om allt går enligt planerna kommer institutet att flytta till Uppsala i juni nästa år.

Då ska byggnaden återföras till Gävleborna, anser Mats Öström som redan för tre år sedan försökte få kommunen att ”återta” byggnaden.

– Jag vill absolut inte att rådhuset ska vara slutet och uthyrt. Det är Gävles finaste byggnad och en symbol för lokal demokrati, säger han och påpekar att det är tradition i hela Europa att den politiska ledningen finns i rådhusen.

Så vill han att det ska vara även i Gävle.

Ingen stor kostnad

– Kommunen äger huset och har också rustat det mycket, mycket bra i mitten på 1990-talet. Så det är ingen stor kostnad att samla den politiska ledningen där.

Med politisk ledning menar han kommunalråd och oppositionsråd – samt en liten krets tjänstemän.

Däribland du själv?

– Nej, inte jag och de andra förvaltningarna, utan kommundirektör och kommunledningskontoret.

I hans vision ska det även finnas sammanträdesrum för kommunstyrelsen och nämnder, representationslokaler och ett fint rum där man kan gifta sig som i andra rådhus.

Ska inte allmänheten få en större tillgång till byggnaden än så?

– Jo, det tycker jag. Man tänka sig att man öppnar och visar byggnaden, men också en servering och öppna aktiviteter i bottennivån – aktiviteter som gör att det blir ett öppet hus för Gävleborna, säger Mats Öström.

Har du goda förhoppningar om att få gehör för dina idéer?

– Ja, det har jag. Jag tror att vi är många som tänker så här nu, så jag tror det finns goda möjligheter att kommunen kommer fram till det här beslutet.

Mer läsning

Annons