Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otjänligt badvatten i Bönaviken

Det är fritt fram att bada på de flesta håll i helgen. Men kommunen avråder från att bada i Bönaviken efter att det senaste provet visat prov på otjänligt vatten.

Annons

I helgen kommer ett nytt prov att tas från Bönaviken. När tidigare prover tagits på olika badplatser i Gävle som visat att vattnet varit otjänligt har omprovet visat det motsatta i samtliga fall.

– Det är inget av de kommunala baden i kommunen som har haft några förvånande resultat. När provet varit otjänligt har omprovet visat sig vara tjänligt. Det ser vi som positivt, säger Astrid Grinell, miljöinspektör på Gävle kommun.

Att det första provet visat otjänligt vatten kan bero på väderförhållanden som regn eller att provet tagits för nära strandkanten. Resultaten under sommaren visar att det bara har varit tillfälliga föroreningar som drabbat bladplatserna i Gävle.

– Vi ser det som att det alltid är rätt att gå ut med information så att man kan göra en egen bedömning. Vissa personer är mer känsliga som barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

I början av nästa vecka kommer ett prov att tas från Forsbybadet. Bortsett från Bönaviken har övriga badplatser visat prov på badtjänligt vatten.

– Det som det handlar om är att se om det sitter skyltar uppsatta. Finns det ingen skylt då är badvattnet tjänligt, är det avrådan så badar man på egen bedömning.

Provet i Forsbybadet kommer att vara det sista ordinarie provet som tas för sommaren. Den officiella badsäsongen för Gävleborg är 21 juni till 15 augusti enligt ett EU-direktiv som Gävle kommun följer.

Mer läsning

Annons