Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otydliga regler för skolpeng utomlands

Elva barn har åkt utomlands och fått skolpeng från Gävle kommun sedan möjligheten infördes 2006. Men reglerna är otydliga och ska skrivas om så att man bara kan få för ett läsår, vare sig mer eller mindre.

Annons

De första som fick med sig skolpengen utomlands var en familj som drog till Thailand hösten 2006 för ett läsår. Under samma läsår fick flera familjer avslag på sina ansökningar om att ta med sig barnens skolpeng till Thailand och Gambia under tre veckor till fyra månader.

– Vi har gett avslag till några där vi betraktat det mest som en semesterresa, säger Göran Broman, planeringssekreterare på barn och ungdomförvaltningen.

Kommunens hemsida

Reglerna, som finns på kommunens hemsida, är inte helt tydliga om hur länge man kan få elevpeng för att läsa utomlands. Bedömningen har gjorts från fall till fall. En elev som fått sina studier i Qatar betalade under två år har exempelvis fått nej inför i höst.

– Vi har tänkt se över reglerna. Troligtvis kommer vi att begränsa det så att man kan få för max ett läsår men också för minst ett läsår, säger Göran Broman.

En oklarhet är också om det ska vara ett krav att en förälder ska jobba utomlands. Eller ska man även kunna ta med sig barnens skolpeng för ett avkopplande sabbatsår i exempelvis Thailand?

Sandviken betalar inte

Det är frivilligt för kommuner att betala barns skolgång utomlands. Sandviken gör det exempelvis inte. Det som gäller i Gävle är att föräldrarna och barnet måste vara folkbokförda i kommunen och att barnet skrivs ut från sin skola i Gävle när det åker utomlands. Kommunen betalar den summa som det kostar att studera vid den utländska skolan.

Ofta är det mindre pengar än vad en plats i en Gävleskola kostar.

– Vi betalar aldrig mer än vad det skulle ha kostat oss att ha eleven i en egen skola. För yngre barn är det max 31 500 kronor per termin och för högstadieelever 35 000 kronor per termin, säger Göran Broman.

För att få skolgången betald måste den väsentligen motsvara utbildningen i Sverige och ersätta skolgången hemma.

Annons