Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överbelagt på psykiatrin

/
  • TRÅNGT. Patienter tvingas sova i korridorer och tv-rum på grund av överbeläggningar vid den slutna allmänpsykiatrin i Gävle.

Patienter tvingas sova i korridorer och tv-rum. Andra skickas till Hudiksvall. Allmänpsykiatrin i Gävle har stora problem med överbeläggningar.

Annons

Natten till tisdagen samsades 27 patienter om de 20 vårdplatserna vid den slutna allmänpsykiatrin i Gävle. Natten till onsdagen minskade det till 22.

– Vi har haft toppar även tidigare. Men då har det dalat efter en tid. Nu har det varit en lång topp med hårt tryck under ett par månader, berättar Walle Lindholm, vårdenhetschef vid den slutna allmänpsykiatrin.

Tvångsintagna och frivilliga

Vid den slutna allmänpsykiatrin vårdas både tvångsintagna och personer som är där frivilligt. När de nu kommer i kontakt med avdelningen så riskerar de enligt Walle Lindholm att få sova i korridoren eller tv-rummet. Flera skickas vidare till Hudiksvall.

– Det är klart att det inte känns bra. Att en del tvingas åka till Hudiksvall är inget ovanligt, men bor man i Gävle och har familj här ställer det ju till en del besvär.

Försöker sova hemma

På tisdagseftermiddagen var 33 inskrivna på avdelningen – men alla tar inte upp en sovplats då några försöker vara hemma.

Efter en långhelg som påsken är anhopningen alltid extra stor. Men Walle Lindholm ser även tendenser i samhället som gör att fler söker sig till avdelningen.

– Det är ett tuffare samhälle. Människor är mer utsatta.

Arbetarbladet berättade förra året om problem med platsbrist och överbeläggningar i samband med ombyggnationer vid den slutna allmänpsykiatriska vårdavdelningen.

Sedan dess har vårdplatserna ökat från 18 till 20. Men med nuvarande tryck finns behov av fler.

– Tidigare trodde jag inte att vi behövde det. Men om det här fortsätter så måste vi ha fler vårdplatser.

Inte unikt för Gävle

Walle Lindholm tror dock inte att överbeläggningarna är något unikt för Gävle.

– Jag pratar med andra avdelningar som vi försöker skicka patienter till. Det ser ut såhär på fler ställen. Det här är ett riksproblem.

Walle Lindholms bild är att läget är snarlikt vid psykosenheten.

Den allmänpsykiatriska öppenvården har dock inte märkt av något ökat tryck.

– Jag har inte märkt av något ökat tryck på inflödet hos oss, däremot en ökad psykisk ohälsa i hela samhället. Vi försöker aktivt jobba med att patienter ska slippa läggas in, säger vårdenhetschefen Elin Rosengren.

Mer läsning

Annons